Iranul a lovit baze militare din Irak unde staționează soldați americani

  • 08 Ianuarie 2020 08:49
Iranul a lovit baze militare din Irak unde staționează soldați americani

La cinci zile după eliminarea generalului Qassem Soleimani, Iranul a declanșat miercuri riposta împotriva Statelor Unite lansând rachete asupra a două baze militare din Irak unde staționează soldați americani, comentează AFP, preluat de Agerpres.

Potrivit Pentagonului, peste 12 rachete au fost lansate din Iran împotriva bazelor Ain al-Assad și Erbil.

Aceste raiduri, revendicate de Teheran, marchează o schimbare ce provoacă temeri legate de o escaladare regională sau chiar un război deschis, chiar dacă liderii american și iranian au părut că doresc să calmeze imediat jocul.

Într-un mesaj pe Twitter pe un ton deosebit de calm și liniștitor, președintele american, Donald Trump, a anunțat că "evaluarea pagubelor și a victimelor este în curs. Până în prezent, totul este bine!". "Voi face o declarație mâine (miercuri) dimineață", a mai scris liderul de la Casa Albă.

La rândul său, șeful diplomației iraniene, Mohammad Javad Zarif, a afirmat că țara sa a efectuat și a "terminat" în cursul nopții represalii "proporționale". "Nu căutăm escaladarea sau războiul", a insistat el.

Agenția federală a aviației americane (FAA) le-a interzis avioanelor civile americane să survoleze Irakul, Iranul și Golful Persic.

Cursul petrolului a crescut cu peste 4,5% miercuri dimineață la bursele din Asia.

Gardienii Revoluției iraniene, armata ideologică a Republicii Islamice, au sfătuit Washingtonul să își recheme trupele americane desfășurate în regiune "pentru a evita noi pierderi" și au amenințat că vor lovi Israelul și "guvernele aliate" ale Americii.

Tirurile au intervenit la puțin timp după încheierea funeraliilor generalului Qassem Soleimani, asasinat vineri la Bagdad împreună cu irakianul Abu Mehdi al-Muhandis, lider al Hashd al-Shaabi, coaliție ce regrupează paramilitari pro-Iran integrați forțelor de securitate irakiene.

"Rachete balistice lansate deschis dinspre Iran asupra unor ținte americane, este o nouă fază", a apreciat un specialist în grupările armate șiite, Phillip Smyth, reamintind că până în prezent Teheranul avea tendință să răspundă prin intermediul unor facțiuni, fără revendicări.

Dacă Donald Trump a îndepărtat clar marți orice intenție de a părăsi Irakul, unii aliați occidentali ai SUA au anunțat retragerea lor parțială, alimentând temerile de a vedea tensiunile actuale sabotând lupta împotriva jihadiștilor.

O retragere a trupelor americane "ar fi cel mai rău lucru care i s-ar putea întâmpla Irakului", a declarat liderul administrației de la Washington, insistând asupra pericolului pe care îl reprezintă în ochii săi pentru această țară impozantul vecin iranian.

"La un moment dat, vom pleca", "dar acest moment nu a sosit", a subliniat el.

Aproape în același timp, secretarul apărării, Mark Esper, insista într-o conferință de presă că politica Statelor Unite nu s-a schimbat: "Nu părăsim Irakul".

Aceste luări de poziție au fost provocate de o "eroare" a administrației americane care a trimis luni o scrisoare autorităților irakiene în care informa că se va retrage din Irak și urmează să își repoziționeze forțele în următoarele zile și săptămâni.

Marți, premierul irakian demisionar Adel Abdel Mahdi a confirmat că a primit o scrisoare "semnată", "tradusă" și "foarte clară" din partea comandamentului american care anunța o retragere militară din Irak. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău