Iranul a început exercițiile militare anuale în Golf

  • 07 Noiembrie 2021 13:55
Iranul a început exercițiile militare anuale în Golf

Forțele armate ale Iranului au început duminică exercițiile militare anuale, implicând forțe navale, aeriene și terestre în Strâmtoarea Ormuz și în Marea Oman din Golful Persic. Manevrele au loc după ce Teheranul a acuzat Statele Unite că au încercat să îi fure petrol prin deturnarea unei nave, informează EFE și DPA, citate de Agerpres.

Potrivit conducerii de la Teheran, manevrele iraniene nu reprezintă o amenințare la adresa țărilor din regiune, ci servesc doar la apărarea țării împotriva unor eventuale atacuri.

"Exercițiul urmărește să trimită un avertisment serios inamicilor și celor care încearcă să afecteze interesele Iranului pe mare sau pe uscat", a declarat amiralul Habibollah Sayyari, șeful misiunii, potrivit agenției locale de presă Tasnim.

De asemenea, ele reprezintă un mesaj pentru statele vecine că securitatea apelor de importanță strategică din Golf poate fi garantată și la nivel regional și fără ajutorul unor puteri străine.

Occidentul și statele arabe din Golf văd lucrurile diferit. Pentru ele, manevrele și întregul program militar și de rachete iranian reprezintă o amenințare pentru regiunea Golfului, pe unde se transportă aproximativ 40% din țițeiul mondial.

Există, de asemenea, temeri că rachetele iraniene cu rază medie de acțiune, în special, cu rază de acțiune de până la 2.200 de kilometri, ar putea lovi orice parte a Israelului.

Manevrele militare, denumite Zolfaqar-1400 (Sabia), acoperă o zonă de un milion de kilometri pătrați în sud-vestul Iranului, delimitată de Strâmtoarea Ormuz, Marea Oman și nordul Oceanului Indian.

La acestea participă trupe și unități blindate în zonele de coastă, submarine, nave de război și canoniere pe mare, precum și drone, avioane de luptă și elicoptere pentru supraveghere aeriană.

Demonstrația de forță are loc după ce miercuri Iranul a acuzat SUA că au deturnat un petrolier pe 24 octombrie în Marea Oman și au încercat să "fure" încărcătura de țiței, dar au fost împiedicate de Gărzile Revoluționare.

Guvernul american a respins acuzațiile iraniene ca fiind "false", dar a subliniat că, la 24 octombrie, Marina americană a observat forțele iraniene abordând și sechestrând în mod ilegal o navă comercială în apele internaționale din Golful Oman, fără a interveni în acest incident.

Aceste acuzații au fost făcute cu câteva ore înainte ca Iranul și Uniunea Europeană să anunțe că vor relua negocierile pentru salvarea acordului nuclear din 2015 la Viena, la 29 noiembrie, după cinci luni de discuții blocate din cauza alegerilor prezidențiale din Iran. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău