Iranul a eliberat petrolierul Stena Impero, arestat în iulie

  • 27 Septembrie 2019 18:18
Iranul a eliberat petrolierul Stena Impero, arestat în iulie

Petrolierul Stena Impero, sub pavilion britanic, a ieșit marți din apele teritoriale iraniene și se îndreaptă spre Dubai, a anunțat vineri compania suedeză Stena Bulk, proprietara navei, preluat de Agerpres.

"E bine că s-a terminat", a declarat purtătorul de cuvânt al companiei, Erik Hannell, televiziunii suedeze SVT, preluată de DPA. El a precizat că echipajul se simte bine, având în vedere condițiile, i-a apreciat pe cei 16 marinari pentru că s-au comportat profesionist într-o situație tensionată și a adăugat că Stena Bulk încearcă să aranjeze întâlnirea lor cu familiile cât mai curând posibil. În Dubai, ei vor beneficia de consultații medicale, acesta fiind unul din motivele pentru care a fost aleasă destinația.

Vasul fusese sechestrat de Gardienii Revoluției, forța iraniană de elită, în Strâmtoarea Ormuz, pe 19 iulie, pentru presupuse nereguli, iar ulterior a rămas la ancoră în portul Bandar Abbas din sudul Iranului. Luni, Teheranul a anunțat printr-un purtător de cuvânt al guvernului, citat de agenția de presă iraniană Fars, că ancheta judiciară s-a încheiat, iar "ilegalitățile navei au fost iertate".

Arestarea efectuată pe ruta strategică din Golful Persic, folosită pentru o parte semnificativă din transportul maritim de petrol la nivel mondial, a provocat tensiuni între Iran și alte țări din regiune, precum și cu Regatul Unit și SUA.

Ministerul de externe britanic a declarat vineri că petrolierul a fost "sechestrat ilegal de Iran" ca "parte a unui model de tentative de perturbare a libertății de navigație", iar Regatul Unit "colaborează cu partenerii internaționali pentru protecția navigației și impunerea respectării legislației internaționale".

Londra bănuiește că arestarea navei Stena Impero a constituit o reacție la reținerea în teritoriul britanic Gibraltar a petrolierului iranian Adrian Darya 1 (numit anterior Grace 1) din cauza suspiciunilor că transportă țiței din Iran către Siria, încălcând astfel un embargou internațional.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău