Iranul a aprobat accesul în siturile nucleare. Teheranul a stocat uraniu de zece ori mai mult decât limita autorizată

  • 05 Septembrie 2020 10:00
Iranul a aprobat accesul în siturile nucleare. Teheranul a stocat uraniu de zece ori mai mult decât limita autorizată

Inspectorii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) au vizitat unul dintre cele două situri nucleare la care solicitaseră acces de luni de zile Iranului, care dispune de un stoc de uraniu ce depășește de zece ori limitele autorizate, potrivit unor rapoarte consultate vineri de AFP, preluat de Digi24.ro

"Agenția va efectua o vizită într-un al doilea loc specializat mai târziu, în septembrie 2020, la o dată deja convenită cu Iran", se menționează în textele citate, scrie Agerpres.

Potrivit unui diplomat cu care AFP a discutat anterior, vor fi necesare trei luni pentru a avea rezultatele eșantioanelor prelevate

Uraniul stocat de Iran depășește acum de zece ori limita autorizată de acordul semnat la Viena, în 2015, cu marile puteri, potrivit AIEA.

Teheranul a stocat 2.105,4 kg de uraniu îmbogățit, se menționează în rapoarte, în condițiile în care nu este autorizat să stocheze decât 202,8 kg. Limita a fost fixată la 300 kg de uraniu îmbogățit, ceea ce echivalează cu 202,8 kg de uraniu în stare naturală.

De la precedentul raport publicat de AIEA în iunie, Iranul și-a continuat prin urmare activitățile nucleare, în timp ce SUA și-au intensificat eforturile diplomatice pentru restabilirea sancțiunilor și prelungirea embargoului asupra armelor vizând Iranul, notează AFP.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
24,4
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:3,6 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
9
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău