Iran: Teheranul a publicat raportul final despre doborârea avionului ucrainean în 2020

  • 18 Martie 2021 08:26
Iran: Teheranul a publicat raportul final despre doborârea avionului ucrainean în 2020

Teheranul a publicat miercuri raportul final despre doborârea avionului ucrainean Boeing pe 8 ianuarie 2020, document care nu găsește vinovat lanțul militar de comandă și care a fost imediat respins de Ucraina și Canada, transmite AFP, preluat de Agerpres.

Ucraina a denunțat o "încercare cinică de a ascunde adevăratele cauze" ale tragediei, în timp ce Canada, care a pierdut 85 de cetățeni și rezidenți permanenți, a criticat un raport care "pare incomplet și nu conține nici fapte și nici dovezi".

Cele 176 de persoane, în majoritate iranieni și canadieni, aflate la bordul aeronavei PS-752 al companiei Ukraine International Airlines ce efectua cursa Teheran-Kiev, au pierit în această tragedie aviatică pentru care Canada și Ucraina continuă să tragă la răspundere Teheranul.

În raportul de peste 145 de pagini, Organizația Aviației Civile (CAO) iraniene dedică două paragrafe "cauzelor accidentului și factorilor care au contribuit".

Prima indică ceea ce se știe deja, și anume că două rachete lansate "de apărarea aeriană" au provocat "prăbușirea avionului și explozia imediată a acestuia la sol".

"Măsurile preventive și alte straturi de protecție din sistemul de gestionare a riscurilor s-au dovedit ineficiente din cauza unei erori neprevăzute în identificarea amenințărilor și în cele din urmă nu au reușit să asigure securitatea zborului față de amenințările cauzate de starea de alertă a forțelor de apărare", indică al doilea paragraf în privința "altor factori determinanți".

În noaptea în care s-a produs tragedia, apărarea aeriană a Iranului era în stare de alertă maximă, de teama unui atac american.

Iranul tocmai atacase o bază folosită de armata SUA în Irak ca răspuns la uciderea în urmă cu cinci zile, într-un atac american din Bagdad, a generalului Qassem Soleimani, și se aștepta la represalii din partea Washingtonului.

În iulie 2020, într-un raport de progres, CAO a apreciat că elementul cheie aflat la originea tragediei Boeing din Ucraina a fost o "greșeală umană", setarea incorectă a unui radar militar și alte disfuncționalități.

Reacționând la publicarea raportului final al CAO, ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a deplâns faptul că Teheranul a ignorat "cele peste 90 de pagini de observații și sugestii" trimise de Ucraina, care a pierdut 11 cetățeni în tragedia aviatică.

"Ceea ce vedem că s-a publicat astăzi este doar o încercare cinică de a ascunde cauzele reale ale doborârii avionului nostru", a spus el.

"Raportul nu încearcă să răspundă la întrebări critice cu privire la ceea ce s-a întâmplat cu adevărat", a comentat ministrul canadian de externe, Marc Garneau și ministrul pentru transporturi, Omar Alghabra.

Rămânem profund preocupați de lipsa de informații și dovezi convingătoare, în pofida publicării acestui raport de investigație", au spus aceștia, amintind că 138 din cele 176 de victime aveau legături cu Canada.

Ottawa a indicat că guvernul canadian va publica în curând rezultatele propriei anchete.

"După o examinare preliminară a raportului de investigație, este evident că încă nu avem răspunsuri cu privire la motivele pentru care Iranul nu a pus în aplicare măsurile necesare, cum ar fi închiderea completă a spațiului său aerian pentru a evita o astfel de tragedie", au conchis cei doi miniștri. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău