Iran/sancțiuni | Germania avertizează Statele Unite în legătură cu o destabilizare a Orientului Mijlociu

  • 08 August 2018 15:49
Iran/sancțiuni | Germania avertizează Statele Unite în legătură cu o destabilizare a Orientului Mijlociu

Ministrul de externe german Heiko Maas a avertizat miercuri Statele Unite în legătură cu o destabilizare a Orientului Mijlociu ca urmare a reluării sancțiunilor americane împotriva Iranului, relatează AFP.

"Cel care speră la o schimbare de regim nu trebuie să uite că ar putea (...) să ne provoace probleme mult mai mari", a declarat șeful diplomației germane într-un interviu acordat ziarului regional Passauer Neue Presse.

"O izolare a Iranului ar putea să favorizeze creșterea puterii forțelor fundamentaliste și radicale", a adăugat ministrul social-democrat.

"Un haos în Iran - așa cum am văzut deja în Irak sau Libia - nu ar face decât să destabilizeze și mai mult o regiune deja volatilă", a insistat el.

Cu o zi înainte, Washingtonul a reintrodus sancțiunile economice împotriva Iranului, după retragerea sa unilaterală din acordul nuclear istoric încheiat în 2015 între Iran și marile puteri.

Sancțiunile au fost impuse în 2015 de președintele american Barack Obama, înainte de a se ajunge la acordul nuclear cu Iranul, care a acceptat să își sisteze programul de înarmare nucleară, în schimbul suspendării restricțiilor internaționale. După ce a preluat președinția, Trump a retras Statele Unite din acord, care este însă susținut în continuare de Franța, Germania și Marea Britanie, țările europene care au semnat înțelegerea.

Aceste măsuri "intensifică presiunea asupra Teheranului pentru a-și schimba comportamentul", a declarat președintele Donald Trump, care a criticat în mod repetat acordul după venirea sa la putere și a adoptat o atitudine foarte ostilă față de Iran.

El acuză Teheranul de sprijin acordat liderului sirian Bashar al-Assad, rebelilor houthi din Yemen, Hamas în Gaza și Hezbollah în Liban.

"Continuăm să credem că renunțarea la acordul nuclear cu Iranul este o greșeală", a insistat șeful diplomației germane. Chiar dacă nu este perfect, este mai bine să avem acest text decât nimic, a reiterat el.

Statele Unite au cerut, de asemenea, companiilor europene să renunțe la relațiile lor comerciale cu Iranul, avertizându-le că în caz contrar riscă și ele sancțiuni.

Prima serie de sancțiuni americane, intrate în vigoare marți, include blocarea tranzacțiilor financiare și a importurilor de materii prime, precum și măsuri care penalizează achizițiile în sectorul auto și în aviația comercială. Ea va fi urmată în noiembrie de măsuri care afectează sectorul petrolier și cel al gazelor, precum și Banca Centrală.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău