Iran: Reformistul Massoud Pezeshkian câștigă alegerile prezidențiale și promite ''să întindă mâna prieteniei tuturor''

  • 06 Iulie 11:53
Iran: Reformistul Massoud Pezeshkian câștigă alegerile prezidențiale și promite ''să întindă mâna prieteniei tuturor''

Candidatul reformist Massoud Pezeshkian a câștigat al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Iran, devansându-l pe ultraconservatorul Said Jalili, a anunțat sâmbătă Ministerul de Interne de la Teheran, informează AFP, scrie Agerpres.

Deputatul Pezeshkian a strâns peste 16 milioane de voturi, față de cele peste 13 milioane de voturi primite de adversarul său, un fost negociator al dosarului nuclear iranian, dintr-un total de 30 de milioane de voturi deja numărate, potrivit autorităților locale. În procente, Pezeshkian a obținut 53,7% din voturi, în timp ce contracandidatul său a primit 44,3% din voturi, potrivit dpa, la care face referire sursa.

Rata de participare a fost stabilită la 49,8%.

În prima sa intervenție după victoria asupra ultraconservatorului Jalili și în timpul căreia le-a mulțumit susținătorilor săi, Pezeshkian a dat asigurări sâmbătă că "va întinde mâna prieteniei tuturor".

"Vom întinde mâna prieteniei tuturor. Cu toții sunt locuitorii acestei țări. Trebuie să ne folosim de toată lumea pentru progresul țării. Sunt frații noștri. Eu nu aveam nici partid, nici sprijin. Acești oameni au venit cu dragoste și au ajutat, iar eu le mulțumesc", a declarat Pezeshkian.

Secțiile de vot urmau să se închidă vineri la ora 18:00 (14:30 GMT), dar, așa cum era de așteptat, autoritățile au permis ca acestea să rămână deschise pentru mai mult timp în multe locuri. Chiar și așa, participarea la vot a fost de numai 49,8%, potrivit autorității electorale, citate de dpa.

Scrutinul a fost urmărit cu atenție în străinătate, în condițiile în care Iranul, țară importantă în Orientul Mijlociu, se află în centrul mai multor crize geopolitice, de la războiul din Gaza până la dosarul nuclear, în care Teheranul se opune țărilor occidentale, în special SUA, inamicul său înveterat.

Scrutinul, organizat în grabă pentru găsirea unui înlocuitor pentru președintele ultraconservator Ebrahim Raissi, decedat într-un accident de elicopter pe 19 mai, a avut loc într-un context de nemulțumire a populației în special cu privire la starea economiei, lovită puternic de sancțiunile internaționale.

După un prim tur marcat de un puternic absenteism, circa 61 de milioane de iranieni au fost chemați la urne vineri în 58.638 de circumscripții electorale din întreaga țară.

Participarea la primul tur, în urmă cu o săptămână, s-a situat, cu 39,92% din cele 61 de milioane de alegători, la cel mai scăzut nivel din ultimii 45 de ani în republica islamică, departe de cele circa 80% de la alegerile prezidențiale de la sfârșitul secolului al XX-lea.

Clasat pe primul loc în primul tur, cu 42,4% de voturi, contra celor 38,6% pentru Jalili, deputatul reformator Massoud Pezeshkian, un chirurg în vârstă de 69 de ani care își afirmă loialitatea pentru republica islamică, pledează pentru un Iran mai deschis în relația cu Occidentul. El a primit sprijinul unor foști președinți, reformistul Mohammad Khatami și moderatul Hassan Rohani.

Pezeshkian, originar din nord-vestul Iranului, a activat în armată în timpul Războiului din Golf și apoi ani la rând a practicat chirurgia cardiovasculară în orașul Tabriz. El a avut o campanie discretă, în care a cerut refacerea încrederii între guvern și iranieni.

La începutul anilor 1990, Pezeshkian și-a pierdut soția și unul dintre fii într-un accident rutier. La mitingurile sale de campanie a apărut adesea însoțit de fiica sa și de un nepot.

Pezeshkian a fost ministru al sănătății în timpul celui de-al doilea mandat prezidențial al reformistului Mohammad Khatami, între anii 2001 și 2005.

În timpul dezbaterilor televizate, Pezeshkian s-a descris drept un politician conservator care crede că reformele sunt necesare și, ca mulți alți politicieni din tabăra reformistă, a cerut îmbunătățirea relațiilor cu Occidentul. Pe plan intern, el a criticat reglementările stricte din Iran privind portul vălului islamic pentru femei și a declarat că se opune cenzurării internetului.

El și-a exprimat totodată loialitatea pentru liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, și pentru puternicii Gardieni ai Revoluției, dar a insistat că reformele sunt necesare.

Contracandidatul său, Jalili, în vârstă de 58 de ani, era cunoscut în schimb pentru poziția sa inflexibilă față de puterile occidentale.

Totuși, alegerile vor avea urmări limitate, președintele având doar puteri restrânse: el este însărcinat să aplice, la conducerea guvernului, marile linii politice fixate de ghidul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, care este șef al statului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
18,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Sun
18
Mon
16
Tue
16
Wed
17
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău