Iran: Bomba atomică reprezintă ''o amenințare pentru omenire'', insistă ayatollahul Ali Khamenei

  • 09 Octombrie 2019 18:13
Iran: Bomba atomică reprezintă ''o amenințare pentru omenire'', insistă ayatollahul Ali Khamenei

Bomba atomică reprezintă "o amenințare pentru omenire", a declarat miercuri la Teheran ayatollahul Ali Khamenei, reiterând poziția conform căreia fabricarea și utilizarea armei nucleare sunt contrare învățăturilor islamului, relatează AFP, preluat de Agerpres.

"Chiar dacă am fi putut să o facem, am spus cu hotărâre și curaj, în conformitate cu preceptele islamului, că nu ne vom angaja pe această cale" (a armelor nucleare), a subliniat "ghidul suprem" iranian, cu ocazia unui discurs în fața cercetătorilor din republica islamică.

"Atât construirea, cât și acumularea (de astfel de arme) sunt nocive, iar utilizarea lor este haram (interzisă de islam, n. red. AFP), absolut haram", a insistat Khamenei, potrivit unui extras video din alocuțiune difuzat pe contul său oficial de Twitter.

Ayatollahul a afirmat în repetat rânduri, începând din 2006, că Iranul nu are nevoie de bomba atomică și nu încearcă să o obțină, iar armele de distrugere în masă în general și cele nucleare în particulare sunt contrare învățăturilor islamului. Khamenei pledează în schimb cu regularitate pentru dreptul Iranului la dezvoltarea energiei nucleare în scopuri civile.

Iranul este în schimb bănuit de mai multă vreme de comunitatea internațională - în primul rând de occidentali - că încearcă să se doteze cu arma atomică. Acordul internațional din 2015 încheiat la Viena între Teheran și grupul 5+1 (China, SUA, Franța, Marea Britanie, Rusia și Germania) a permis republicii islamice să obțină o diminuare a sancțiunilor internaționale împotriva sa, în schimbul reducerii drastice a programului său nuclear, cu scopul de a asigura că acesta urmărește exclusiv scopuri civile. SUA s-au retras însă unilateral din acest acord în 2018 și au reinstituit sancțiuni contra Iranului, în revanșă Teheranul începând din mai să revină asupra unora din angajamentele asumate la Viena în ce privește programul de dezvoltare nucleară. 

Sursa:A gerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău