Iran | Ayatollahul Khamenei afirmă că promisiunile americane nu sunt credibile

  • 21 Martie 2021 18:10
Iran | Ayatollahul Khamenei afirmă că promisiunile americane nu sunt credibile

Iranul nu are încredere în promisiunile SUA privind ridicarea sancțiunilor impuse Teheranului, a declarat duminică liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, care a subliniat că țara sa va reveni la angajamentele incluse în acordul nuclear internațional din 2015 doar după ce Washingtonul pune capăt sancțiunilor, transmite Reuters.

''Am avut încredere în America în timpul lui Obama și ne-am îndeplinit angajamentele. Dar ei (americanii) nu au făcut același lucru. Pe hârtie americanii au afirmat că sancțiunile vor fi ridicate, dar în practică ei nu le-au ridicat'', a spus Khamenei într-un discurs televizat.

''Pentru noi, promisiunile lor nu sunt credibile'', a adăugat liderul iranian.

La începutul lunii februarie, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunțat că Iranul a început să producă uraniu metalic cu scopul de a-l folosi drept combustibil pentru unul dintre reactoarele sale, o nouă încălcare a angajamentelor sale asumate de Teheran în acordul din 2015.

Acordul internațional semnat în 2015 de Iran și șase mari puteri (SUA, Regatul Unit, Franța, Rusia, China și Germania) include o interdicție pentru 15 ani în ceea ce privește "producția sau achiziția de plutoniu sau uraniu metalic ori de aliaje ale acestora". El prevede că Teheranului i se va permite să înceapă studii privind producția de combustibil pe bază de uraniu "în cantități mici" după zece ani, dar numai cu acceptul celorlalte țări semnatare.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,24
Cer senin
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Mon
15
Tue
14
Wed
12
Thu
11
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău