Iran: Ayatollahul a grațiat de ziua profetului 157 de condamnați pentru acuzații legate de siguranța statului

  • 10 Noiembrie 2020 14:55
Iran: Ayatollahul a grațiat de ziua profetului 157 de condamnați pentru acuzații legate de siguranța statului

O sută cincizeci și șapte de deținuți condamnați pentru acuzații legate de siguranța statului au fost grațiați în cadrul unei amnistii acordate de liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a anunțat marți Autoritatea judiciară a Republicii islamice, transmite AFP, citată de Agerpres.

Ayatollahul a aprobat o măsură de 'grațiere și de reducere a pedepselor pentru 3.780 de condamnați', cu ocazia aniversării nașterii profetului Mahomed (3 noiembrie), a declarat purtătorul de cuvânt al Autorității judiciare, Gholamhossein Esmaili, într-o conferință de presă transmisă la televiziunea de stat.

Printre cei grațiați se află și '157 de condamnați găsiți vinovați de propagandă contra statului și de complot împotriva siguranței naționale sau de participare la revoltele din (2017, 2018 și 2019) și din anii precedenți', a precizat Esmaili, fără a da alte detalii.

În Iran, persoanele condamnate în legătură cu siguranța statului beneficiază foarte rar de amnistii colective.

În luna iulie, Teheranul a anunțat că a suspendat execuția a trei tineri condamnați în legătură cu mișcarea de contestare reprimată violent în noiembrie 2019, o decizie luată după un val de indignare stârnit de iminenta lor spânzurare.

Nu se cunoaște dacă acești trei deținuți se numără printre cei grațiați de ayatollah.

Iranul a traversat mai multe valuri de contestare populară de la sfârșitul lui 2017, pe un fond de nemulțumire socială și dificultăți economice legate parțial de reimpunerea de sancțiuni americane contra Republicii islamice.


În noiembrie 2019, proteste fără precedent în ultimul deceniu au izbucnit în circa o sută de orașe după anunțul privind o creștere bruscă a prețului benzinei. Protestele au fost reprimate în urma a trei zile de violențe.

După ce timp de mai multe luni au refuzat să furnizeze un bilanț al victimelor, autoritățile au vorbit în cele din urmă de 230 de persoane ucise, făcându-i responsabili pe 'rebeli' de aceste morți.

ONG-ul Amnesty International a denunțat o folosire disproporționată a forței de către autorități și a estimat la 304 numărul celor uciși. Un grup de experți independenți care lucra pentru ONU a avansat un bilanț de peste 400 de persoane ucise, printre care și 12 copii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău