Iran | Armata recunoaște că a doborât avionul ucrainean

  • 11 Ianuarie 2020 09:07
Iran | Armata recunoaște că a doborât avionul ucrainean

Iranul a recunoscut sâmbătă că a doborât 'dintr-o eroare' avionul Boeing 737 al companiei Ukrainian Airlines prăbușit miercuri lângă Teheran, prezentând scuze, dar arătând în același timp spre responsabilitatea 'aventurismului american' în această tragedie, transmite AFP.

Iranul regretă 'profund' această prăbușire, 'o mare tragedie și o eroare impardonabilă', a declarat președintele iranian Hassan Rouhani.

„Ancheta internă a forțelor armate a concluzionat că, în mod regretabil, rachete lansate din eroare au provocat prăbușirea avionului ucrainean și moartea a 176 de nevinovați', a transmis el pe Twitter.

Puțin mai devreme, ministrul de externe Mohammad Javad Zarif exprimase deja 'regrete, scuze și condoleanțe', insistând însă că Washingtonul nu este străin de această dramă. O 'eroare umană în timp de criză cauzată de aventurismul american a dus la dezastru', a scris el într-un tweet.

Javad Zarif făcea aluzie la tensiunea provocată de uciderea, pe 3 ianuarie, a generalului iranian Qassem Soleimani într-un raid cu dronă la Bagdad, la decizia președintelui american Donald Trump. Teheranul a replicat printr-un tir cu rachete împotriva unor baze din Irak unde erau staționați militari americani.

Prima mărturisire fusese formulată de forțele armate iraniene, care au vorbit despre o 'eroare umană', explicând că aparatul de zbor a fost luat drept un 'avion ostil'. 'Responsabilul' pentru această eroare va fi adus 'imediat' în fața justiției, a mai indicat Statul Major iranian.

Avionul ucrainean zburase deasupra unui sit militar sensibil aparținând Gardienilor Revoluției și a fost doborât din cauza unei erori umane, a informat televiziunea de stat iraniană sâmbătă, citând un comunicat al armatei, potrivit Reuters.

În timp ce apelurile la aflarea adevărului se înmulțeau, Iranul a promis o anchetă 'transparentă' și că va face tot posibilul pentru a facilita misiunea țărilor care au pierdut cetățeni în tragedie, printre care Ucraina.

Ministru de externe canadian François-Philippe Champagne a anunțat crearea unui grup de coordonare cu Ucraina, Suedia, Afganistan și Marea Britanie, care va vorbi 'pe o singur voce' în favoarea unei anchete 'complete și transparente'.

Iranul a invitat compania Boeing, constructorul american al avionului, să participe la anchetă, precum și pe americani, canadieni, francezi și suedezi să observe metodele de lucru urmate de iranieni în investigație.

Schimbarea de poziție este una spectaculoasă, pentru că până acum Teheranul dezmințise categoric teza, privilegiată de mai multe state, în special de Canada, conform căreia avionul ucrainean ar fi fost lovit de o rachetă.

'Avem informații din surse multiple' care 'indică faptul că avionul a fost doborât de o rachetă sol-aer iraniană', a declarat joi premierul canadian Justin Trudeau. 'Poate că nu a fost intenționat', a adăugat el.

La rândul lor, Statele Unite au afirmat, prin secretarul de stat Mike Pompeo, că aparatul a fost doborât 'probabil' de o rachetă iraniană.

Zborul PS752 al companiei Ukraine Airlines International (UAI) s-a prăbușit miercuri la vest de Teheran, la scurt timp de la decolare.

O înregistrare video de circa 20 de secunde, ce ar arăta momentul în care o rachetă lovește aeronava, a fost difuzată intens pe rețelele sociale. În imagine se vede un obiect luminos care urcă rapid spre cer și lovește ceea ce pare a fi un avion.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
-0,92
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:5,81 m/s
Mon
-3
Tue
-4
Wed
-2
Thu
-3
Fri
-1

Curs oficial BNM 29 Noiembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0067 0.1206
USD 17.7357 0.0096
RON 4.0421 0.0244
UAH 0.6543 -0.0016
RUB 0.2348 -0.0026
Arhivă Radio Chișinău