Irak: Tiruri de rachete au vizat ambasada americană

  • 21 Decembrie 2020 10:20
Irak: Tiruri de rachete au vizat ambasada americană

O salvă de rachete a vizat duminică ambasada americană la Bagdad, un atac care a avut loc cu puțin înainte de a se împlini un an de la asasinarea generalului iranian Qasem Soleimani de către Washington în capitala irakiană, notează AFP, potrivit Agerpres.

Cel puțin cinci explozii, urmate de sunete ascuțite, au fost auzite de corespondenți ai agenției France Presse în estul Bagdadului.

La scurt timp, o serie de tiruri rapide asurzitoare au fost auzite de jurnaliștii care au văzut rachete roșii pe cerul nopții, indicând că sistemul de apărare antirachetă C-RAM al ambasadei a fost activat.

Cel puțin trei rachete au aterizat în apropierea misiunii diplomatice americane din Zona Verde sub înaltă securitate, iar alte două au lovit cartiere rezidențiale distincte, a indicat o sursă din cadrul serviciilor de securitate.

Potrivit unui comunicat al forțelor de securitate irakiene, atacul a provocat pagube materiale, fără să se înregistreze victime.

Acest atac a fost al treilea contra unor instalații militare și diplomatice americane după ce un armistițiu cu facțiuni irakiene pro-Iran a pus capăt, în octombrie, unui an de atacuri asupra unor instalații străine în întreg Irakul.

În primul atac, la 17 noiembrie, mai multe rachete au vizat ambasada americană și au lovit cartiere din Bagdad, făcând un mort.

La 10 decembrie, două convoaie logistice pentru coaliția internațională condusă de Washington și ajutând trupele irakiene contra grupărilor jihadiste au fost vizate de bombe plasate la marginea drumului.

Atacurile au fost revendicate de grupări pe care autoritățile irakiene și Statele Unite le consideră reprezentante ale facțiunilor irakiene pro-Iran.

Tensiunile au devenit puternice cu puțin înainte de a se împlini un an de la atacul unei drone americane, la 3 ianuarie, care l-a ucis pe puternicul general iranian Qasem Soleimani și pe locotenentul acestuia Abu Mahdi al-Muhandis.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău