iProsop | Festivalul prosopului tradițional are loc în acest an de Duminica Mare

  • 27 Mai 2018 07:47
iProsop | Festivalul prosopului tradițional are loc în acest an de Duminica Mare

iProsop – festivalul prosopului tradițional – eveniment dedicat tradiției prosopului țesut manual și oportunităților antreprenoriale de promovare a culturii din regiunea de Sud a Moldovei, aflat la a III-a ediție, are loc astăzi, pe 27 mai, de Duminica Mare, în satul Selemet, raionul Cimișlia.

Evenimentul, organizat de către Primăria localității, are menirea de a valorifica coloritul unic al prosopului, obiect prezent în fiecare casă și de a promova utilitatea lui atât cultural-artistică, istorică, dar și ca element de decor și de consolidare a cetățenilor, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă al organizatorilor se spune că organizarea Festivalului are ca scop scoaterea în evidență a tradițiilor și obiceiurilor etnice și regionale legate de portul național, gastronomie, folclor, stilul de viață de la sate. Festivalul va reuni peste 30 de meșteri populari, ansambluri folclorice din țară și peste hotare, artiști emeriți, colective etnice de găgăuzi, ucraineni, bulgari și ruși, care vor fi prezenți cu colecții de prosoape, dar și evoluție scenică.

Oaspeții evenimentului vor avea ocazia să admire diversitatea prosoapelor expuse din colecțiile muzeelor sau personale, vor putea procura prosoape tradiționale și vor avea ocazia să vadă procesul de țesere manuală. Meșterițele vor da lecții de țesere în așa numita „Casa Mare”, iar copiii vor încerca să brodeze elemente dintr-un prosop tradițional. Tehnicile de țesere vor fi oferite de către experții Muzeului Național de Istorie și Etnografie a Moldovei și de către Ana Cotruță care mai păstrează arta țeserii în satul Selemet.

Gospodinele sunt invitate să participe la concursuri gastronomice și cu prezentări în cadrul Teatrului Gastronomic cu bucate de la sud. Fiecare participant se va putea delecta cu bucatele de la „Curtea vânătorului”. Totodată, cei prezenți vor avea parte și de un concert oferit de către Zinaida Julea, Ofelia Florica Harangus din România, ansambluri de dansuri din țară și peste hotare, amatori de muzică etno-folclorică, prezentatori profesioniști etc.

iProsop face loc și pentru amatorii de sport. Doritorii vor participa la activități sportive tradiționale cum ar fi: lupta pentru berbec, iepure, cocoș, ridicarea greutăților, jocuri de domino etc.

Intrarea este liberă. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:70 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău