IPRE | Relansarea economică a municipiului Chișinău și a R.Moldova în general poate fi realizată doar cu suportul sectorului privat și a partenerilor de dezvoltare

  • 21 Februarie 2021 11:38
IPRE | Relansarea economică a municipiului Chișinău și a R.Moldova în general poate fi realizată doar cu suportul sectorului privat și a partenerilor de dezvoltare

Relansarea economică a municipiului Chișinău și a Republicii Moldova în general poate fi realizată doar cu suportul sectorului privat și a partenerilor de dezvoltare. Este una dintre concluziile unei note analitice elaborate de către Institutul pentru Politici și Reforme Europene.

Autorul studiului, Stanislav Ghilețchi consideră că pentru ca această relansare să fie una adevărat pozitivă, procesul decizional privind investițiile publice în infrastructură publică trebuie să fie îmbunătățite.

Mai mult, el susține că investițiile publice în infrastructură nu pot fi efectuate fără o planificare și nu pot fi cheltuiți bani pentru orice element al infrastructurii. La ora actuală, opinează el, atât în municipiul Chișinău, cât și la nivel național, acestea sunt efectuate mai mult ad-hoc, fără o analiză detaliată a beneficiilor acestor investiții.

Conform calculelor, în ultimii 20 de ani, sectorul privat a investit peste patru miliarde de euro (preponderent în blocuri de apartamente și construcții comerciale), în același timp, autoritățile municipale au investit extrem de puțin în infrastructura publică. Acest dezechilibru a creat o presiune enormă, atât asupra infrastructurii sociale, cât și asupra infrastructurii de transport care cu greu face față cerințelor zilnice a locuitorilor municipiului Chișinău, este de părere Stanislav Ghilețchi.

În nota analitică autorul studiului recomandă instituirea unui mecanism de evaluare a tuturor proiectelor investiționale și creșterea transparenței proiectelor investiționale și publicarea detaliată a proiectelor propuse spre implementare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:77 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău