IPRE: Fără autentificarea digitală nu se poate vorbi despre o transformare digitală totală a Republciii Moldova

  • 28 Februarie 17:13
IPRE: Fără autentificarea digitală nu se poate vorbi despre o transformare digitală totală a Republciii Moldova

Numărul de cetățeni care dețin un document de semnătură digitală este un element fundamental, pentru că fără autentificarea digitală nu se poate vorbi despre o transformare digitală incluzivă și totală a Republciii Moldova. Ultimele date arată că numărul de certificate de semnătură electronică în Moldova este de peste 266 de mii de unități, la sfârșitul anului 2023, ceea ce reprezintă o creștere majoră față de 2022. Constatările au fost făcute de Victor Guzun, expert politici de digitalizare la Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), în cadrul unei discuții publice privind identitatea digitală și utilizarea semnăturii electronice în Moldova, transmite IPN.

Potrivit expertului, în septembrie 2023, Parlamentul a adoptat Strategia națională de transformare digitală a Republciii Moldova 2023-2030, care prevede clar că spre finele anului 2024, 75% din serviciile publice din Moldova trebuie să fie digitalizate, iar în 2030 – toate. Fără semnătura digitală acest obiectiv nu etse posibil de obținut. Actualmente, pe platforma de servicii publice, peste 700 de servicii sunt disponibile și aproape 300 sunt digitale.

În Moldova există trei feluri de semnătură electronică. Este vorba despre semnătura mobilă bazată pe token-ul eliberat de STISC și celelelate instituții intermediare, semnătura e-mobile eliberată de doi operatori de telefonie mobilă și semnătura digitală care este buletinul de identitate eliberat de Agenția Servicii Publice din Moldova. Cetățenii preferă certificatul e-mobile și folosesc mai puțin semnăturile electornice bazate pe token.

Andrei Prisăcar, director la Agenția pentru Guvernare Electornică, susține că în jur de 10% din populație deține semnătura electronică. Unele persoane chiar dețin două sau mai multe. În opinia sa, valurile de creștere a adopției semnăturii electornice nu vine natural, dar urmare a impunerii cumva de către unele instituții, publice, precum FISC. El mai spune că serviciile digitale sunt cele mai populare, dar pentru că nu toți au semnătura electornică există problema accesării acestor servicii.

Alexandru Corețchi, director la Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică, menționează că nu e simplu să operezi sau să obții tehnologii comode pentru cetățeni. Sunt analizate toate standartele pentru a nu supune cetățeanul la riscuri nejustificate. Se dorește foarte mult digitalizarea tehnologiilor, iar instituția caută soluții pentru ca acestea să fie mai diverse pentru a oferi posibilitatea cetățeanului de a alege ce să adopte. Curând se va lansa un proiect prin care la toate punctele ASP să existe un registrator pentru semnătură digitală.

Sergiu Postică, director Strategie, Dezvoltare Afaceri și Regulatoriu în cadrul unei companii de telefonie mobilă, a adăugat că peste 90% din fluxurile interne în relațiile cu angajații sunt semnate digital. La fel, peste 90% din toată corespondența și contracte cu cluienții sunt digitale. Semnătura mobilă a permis un circuit documental digital, ceea ce cu câțiva ani în urmă era de neimaginat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:5,14 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău