IPN | Regimul liberalizat de vize și Acordul de Asociere au marcat relația cu UE

  • 25 August 2017 08:42
IPN | Regimul liberalizat de vize și Acordul de Asociere au marcat relația cu UE

Relațiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeană au fost marcate mai multe momente foarte semnificative pentru viața cetățenilor Republicii Moldova în perioada de Independență, regimul liberalizat de vize și Acordul de asociere fiind cele mai proeminente dintre ele. IPN a selectat cele mai importante evenimente și fenomene care au influențat relația cu acest partener de dezvoltare al Republicii Moldova, incluzându-le într-o eventuală listă a Simbolurilor Independenței.

Unul dintre evenimentele calificate drept cea mai mare victorie în evoluția relației cu UE – Republica Moldova este liberalizarea regimul de vize cu UE, care intră în vigoare la data de 28 aprilie 2014. Astfel,  pot călători fără vize în UE doar cetățenii moldoveni care dețin pașapoarte biometrice. Discuțiile dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană privind călătoriile fără vize în spațiul european au început în 2010, iar un an mai târziu Moldova primea din partea Uniunii Europene, Planul de Acțiuni privind liberalizarea regimului de vize.

Dreptul de a circula liber în UE a devenit realitate, după ce Republica Moldova a îndeplinit condiționalitățile ce țin de securitatea documentelor, inclusiv emiterea pașapoartelor biometrice, combaterea migrației ilegale, instituirea controlului fluxurilor migraționale care vin prin segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene. Astfel, Moldova a devenit primul stat din cadrul Parteneriatului Estic care beneficiază de liberalizarea regimului de vize cu UE.

Acordul de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană Ziua a fost semnat în data de 27 iunie 2014, a intrat provizoriu în vigoare din 1 septembrie 2014, iar definitiv – din 1 iulie 2016Acordul își propune să contribuie la construirea unei integrări mai profunde, atât din punct de vedere politic, cât și economic între cele două părți. Documentul include, de asemenea, un Acord de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, care facilitează reducerea barierelor în calea comerțului între UE și Republica Moldova, contribuind astfel la creșterea economiei.

După nenumăratele restricții instituite de către Federația Rusă din 2005 încoace, companiile moldovenești s-au reorientat pe piața din UE, iar în prezent cota exporturilor pe piața comunitară este de 63%. Există circa 1400 de companii care exportă cu succes pe piața comunitară, peste 2100 de poziții tarifare, care se regăsesc la export, iar unele poziții tarifare sunt acoperite integral în cadrul unor cote. Se atestă o majorare a exporturilor în UE din regiuni, inclusiv UTA Găgăuzia, precum și din regiunea tansnistreană, care, în baza Acordului semnnat de autoritățile constituționale, vând în spațiul UE mai mult de jumătate din produsele destinate exportului.

Beneficiile Acordului de Asociere se manifestă în armonizarea legislației cu acquis comunitar, apariția reglementărilor tehnice moderne și preluarea a peste 14,400 standarde europene/internaționale, anularea a circa 11,600 standarde moldovenești conflictuale, dar și depășite ca termen. În baza Acordului, UE oferă Republicii Moldova finanțare emnificativă și suport logistic pentru promovarea reformelor în, practic, toate domeniile vieții.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
11,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău