Iordania și Liga Arabă denunță inaugurarea unui sit arheologic în Ierusalimul de Est
-
01 Iulie 2019 16:13
Iordania a denunțat inaugurarea în Ierusalimul de Est a unui sit arheologic de către o asociație ultranaționalistă israeliană în prezența unor oficiali americani, avertizând că astfel de ''acțiuni iresponsabile'' nu fac decât să ''alimenteze tensiunile'', informează luni AFP, preluat de Agerpres.
Regatul Hașemit al Iordaniei, care este gardianul locurilor sfinte musulmane din Ierusalim și semnatarul unui tratat de pace cu Israelul, a estimat într-un comunicat al Ministerului său de Externe că "tentativele israeliene de a iudaiza Orașul Sfânt și de a modifica realitatea pe teren în Orașul Vechi ocupat constituie o încălcare a legislației internaționale și riscă să alimenteze și mai mult tensiunile".
Doi responsabili americani au asistat duminică la inaugurarea sit-ului arheologic în Ierusalimul de Est, organizată de o asociație israeliană ultranaționalistă, prezență care contrastează încă o dată cu practica diplomatică în legătură cu colonizarea și sectorul palestinian al orașului ocupat de Israel. Jason Greenblatt, consilier al președintelui american Donald Trump, și David Friedman, ambasador în Israel, au asistat însoțiți de responsabili israelieni la o ceremonie unde au fost dezvăluite descoperirile arheologice din Silwan, un cartier palestinian din Ierusalimul de Est.
Liga Arabă a "condamnat" de asemenea, luni, această inaugurare și prezența unor responsabili americani. "Ea (prezența) confirmă parti-pris-ul absolut și adoptarea completă de către reprezentanții Administrației americane a proiectelor de colonizare și de iudaizare a Ierusalimului, contrare consensului și legalității internaționale", a denunțat într-un comunicat organizația panarabă cu sediul la Cairo.
Silwan, situat sub zidurile orașului vechi, este scena unor tensiuni permanente între rezidenți palestinieni și coloniști evrei tot mai numeroși.
Lucrările arheologice la un drum subteran folosit cu aproximativ 2.000 de ani în urmă pentru pelerinajul spre al doilea templu evreiesc au fost întreprinse de asociația Elad, al cărei scop declarat este acela de a întări prezența evreiască în Ierusalimul de Est. Palestinienii acuză Israelul și fundația Elad că încearcă să-i alunge din Ierusalim.
Israelul consideră Ierusalimul drept capitala sa "unificată și indivizibilă". Dar comunitatea internațională nu recunoaște anexarea în 1967 a părții estice ocupate a orașului, unde palestinieni doresc să fie capitala statului la care aspiră.
Președintele Donald Trump a rupt cu tradiția de decenii de consens diplomatic în decembrie 2017, recunoscând Ierusalimul drept capitala Israelului și făcându-i astfel pe palestinieni să întrerupă orice contact oficial cu Washingtonul.
Sursa:Agerpres