Ionel Bălan: Nu au fost înregistrate creșteri ale nivelului radioactivității mediului în R.Moldova
-
25 Februarie 2022 14:21
În Republica Moldova nu au fost înregistrate creșteri ale nivelului radioactivității mediului, anunță autoritățile din domeniu. Reacția vine după ce Inspectoratul de Stat pentru Reglementare Nucleară de la Kiev a emis un comunicat în care menționează că în regiunea Cernobîl ar fi fost înregistrat un nivel crescut de radiații, după ce ieri, militarii ruși au preluat controlul asupra centralei nucleare.
După cum a declarat pentru Radio Chișinău, directorul Agenției Naționale de Reglementare a Activității Nucleare și Radiologice, Ionel Bălan, în prezent nu există motive de îngrijorare. Potrivit ultimelor date oficiale, conturul reactoarelor și protecția centralei nu au fost afectate.
Ionel Bălan: Am verificat personal, pentru că suntem și noi îngrijorați, dar spre fericirea noastră totul este în regulă. Nu a fost înregistrată nicio deviere de la fondul ambiental. Am informat și factorii de decizie referitor la acest subiect. Avem cinci stații automate care măsoară încontinuu fluctuația fondului Gamma ambiental. Practic totul se menține la nivelele normale.
Radio Chișinău: În prezent, datele Serviciilor Hidrometeorologice arată că vântul în regiunea Cernobîlului suflă din Sud-Est. Ar putea totuși să existe vreun pericol pentru Republica Moldova, în situația în care curenții de aer își schimbă direcția?
Ionel Bălan: Corect ați spus. În situația în care masele de aer ar fi contaminate cu careva radionuclizi, ar putea fi înregistrată o numită fluctuație, de moment ce fluctuația fondului Gamma, mai ales când este vorba despre monitorizarea fondului ambiental, depinde direct de direcția vântului. Dar, repet, noi nu cunoaștem și nici în datele oficiale existente la moment nu se regăsesc factori care ar vorbi despre o majorare a fondului radioactiv, deoarece noi putem să ne așteptăm la emisii a radionuclizilor doar dacă a fost distrus conturul reactorului. Însă acesta este inactiv deja de mai bine de 15 ani. În această situație o eventuală majorare a nivelului de radiații ar fi incomparabil mai mică decât în cazul în care centrala ar fi fost activă. Din aceste considerente, nu văd niciun factor care ar putea să ducă la sporirea fondului ambiental Gamma. Până la moment nu am depistat nicio majorare. Și chiar de-ar fi, sunt sceptic că ar fi vorba de ceva ce ar conduce la contaminări masive.
Radio Chișinău: Dar totuși, în cazul în care ar crește acest fond Gamma, ce le recomandați oamenilor, ce ar trebui să întreprindă populația?
Ionel Bălan: Se recomandă populației să întreprindă unele măsuri doar în situația în care se constată prezența în atmosferă, pe produsele alimentare, sau în sol a radionuclizilor, mai exact a iodului radioactiv. La moment nu putem spune nimic concret pentru că nu a fost stabilită nicio majorare. Nici prezența iodului nu a fost depistată. Este prematur să dăm careva recomandări.