Ion Terguță aduce argumentele de ce Guvernul Chicu trebuie demis

  • 15 Mai 2020 15:45
Ion Terguță aduce argumentele de ce Guvernul Chicu trebuie demis

„Guvernul Chicu este emanația lui Igor Dodon, un om dedicat totalmente Rusiei, un om care este condus din exterior, un om care nu are nicio treabă cu Republica Moldova”.

Declarația aparține secretarului general al Partidului Platformei DA Ion Terguță, fiind unul din argumentele de ce acest Guvern trebuie demis și a fost făcută în cadrul dezbaterilor publice „Alegeri parlamentare anticipate și/sau schimbarea Guvernului: probabilitate, riscuri, beneficii”, organizate de Agenția de presă IPN.

În opinia politicianului, actualul Guvern susținut de către majoritatea parlamentară formată din PSRM și PDM este unul dintre cele mai proaste guvernări pe care le-a avut Republica Moldova.

„Noi suntem într-un mănunchi de crize gestionate extrem de prost de către acest Guvern, aceasta se simte la nivelul societății și întreg Parlamentul este conștient de faptul că acest Guvern trebuie să plece. Noi după cum știți avem deja pregătită această moțiune de cenzură împotriva Guvernului Chicu, dar așteptăm oportunitatea momentului pentru că această certitudine să se realizeze”, a declarat Ion Terguță. 

Ion Terguță afirmă că Guvernul trebuie demis pentru proasta gestionare a crizei pandemice, pentru numărul mare de medici infectați și pentru că economia țări a fost gestionată prost în această perioadă. „Noi am avut suficientă capacitate pentru a produce echipamente pentru medicii noștri, dar și pentru export. Ceea ce trebuia să facă Guvernul era să evalueze situația și să organizeze achiziții de materie primă pentru aceste unități de producție. Noi am ajuns în situația când medicii noștri nu aveau nici măcar măști de protecție, nu mai vorbesc de combinezoane și alte lucruri”, a spus el.

Un alt domeniu care a fost gestionat prost de către Guvern ar fi cel al agriculturii. Ion Terguță menționează că Guvernul trebuia să declare stare de urgență în agricultură, iar exportul de cereale să fie stopat.

„Noi le-am atras atenția încă la începutul acestei primăveri. Le-am cerut instituirea stării de urgență în agricultură care ar fi însemnat o anumită protecție pentru producătorii agricoli. Noi suntem într-o situație devastatoare în acest domeniu. Ce face Republica Moldova? Ce face acest Guvern? Continua să exporte grâne din Republica Moldova”. Toate țările din jurul nostru au stopat acest proces, noi continuam”, a precizat politicianul.

Secretarul general al Platformei DA spune că formațiunea pe care o reprezintă așteaptă momentul oportun pentru a înainta moțiunea de cenzură împotriva Guvernului. „Înțeleg că există suficiente forțe acum în Parlament care vor susține această inițiativă, dar știți foarte bine că diferențele dintre noi sunt enorme. Noi nu putem să discutăm acum de la egal la egal cu grupul Candu. Noi am zis că putem să numim un prim-ministru și să ne asumăm guvernarea cu condiția că întreg Parlamentul va oferi sprijinul acestui guvern. Este o situație extrem de delicată pentru Republica Moldova, noi nu vrem să facem o alianță cu partide sau grupări. Toată lumea trebuie să fie conștientă că această situație este una extrem de complicată pentru Republica Moldova și împreună să depășim această perioadă când nu putem să organizăm alegeri anticipate”, a declarat Ion Terguță.

Dezbaterile „Alegeri parlamentare anticipate și/sau schimbarea Guvernului: probabilitate, riscuri, beneficii” sunt ediția a 134-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău