Ion Tăbârță: Vedem o revenire în forță a politicienilor cu funcții importante în fostul PLDM
-
20 Decembrie 2017 09:53
Prin ultimele decizii, Partidul Democrat insistă în discursul public pe consecvența acțiunilor sale, legate de reformarea Guvernului și refacerea relațiilor cu partenerii europeni. Însă viitorul urmează să răspundă la o serie de neclarități care se fac observate la această etapă în acțiunile democraților. De această părere este politologul Ion Tăbârță, solicitat de IPN să comenteze remanierile de Guvern, anunțate ieri, 19 decembrie 2017.
„Reforma Guvernului are atât aspect intern, cât și extern. În aspectul extern, PDM încearcă să îmbunătățească relația cu UE care în ultimul timp este una destul de șubredă. În anul 2017, imaginea Republicii Moldova a fost deteriorată serios de schimbarea sistemului electoral. Și aici dl Iurie Leancă, având o vastă experiență și fiind un tehnocrat în adevăratul sens al cuvântului, în domeniu desigur, va trebui să fie acea persoană care va restabili dialogul cu partenerii europeni. Este adevărat că și dl Leancă, în ultima perioadă, a avut anumite probleme de imagine în rândul unor familii politice din UE, în special este vorba de relația cu Popular Europenii care s-a deteriorat de la alegerile prezidențiale anul trecut din Republica Moldova”, a spus politologul.
Ion Tăbârță afirmă că, sub aspect intern, remanierile operate au scopul declarat de a îndepărta echipa guvernamentală de factorul politic. Se spune că noi astfel depolitizăm guvernul. Dar, totodată, trebuie să înțelegem toate substraturile acestei decizii, ce și cum, de ce au apărut acești oameni, o parte dintre ei fiind noi, o parte nu chiar. Vedem o revenire în forță a paletei politicienilor care cândva au ocupat funcții importante în fostul PLDM. Nu este exclus să existe și anumite pietre subacvatice ale acestor decizii. De ce și cum a fost scos din paleta guvernamentală dl Gheorghe Bălan, care recent a atestat un succes destul de răsunător, cel puțin la nivel de imagine pentru Republica Moldova, în negocierea pentru conflictul Transnistrean. Până la urmă, așteptăm să vedem cât de buni vor fi noii miniștri, dar totodată așteptăm să vedem mai clar toate dedesubturile acestei decizii”, a menționat Ion Tăbârțâ.
Potrivit lui, este greu să vorbească despre guvern tehnocrat, pentru rămâne neclară relația instituțională dintre partidul de guvernământ și Guvern. „Nu prea vedem ca în statele UE deciziile importante să fie luate mai întâi la partid după care la guvern. În urma alegerilor, partidul își deleagă reprezentanții săi în guvern, care după aceasta se îndepărtează de partid, și mai degrabă comportamentul lor este unul instituțional al instituției de stat și mai a puțin a instituției de partid. Dar la noi, pe deoparte, încercăm să promovăm alte persoane ca alternativă celor din partidul de guvernământ, iar, pe de o altă parte, întreg actul guvernării este subordonat partidului. Aici avem această confuzie a relațiilor dintre partidul de guvernare și guvernul propriu-zis. De aceea va fi greu să vorbim despre un guvern tehnocrat în sensul adevărat al cuvântului” a remarcat acesta.
„Cu toate că ar trebui să recunoaștem că anumite persoane numite în funcție au această imagine de tehnocrați, același dl Leancă, cu toate că este lider de partid, dar știm că el mai întâi și-a făcut o carieră la o instituție de stat în domeniul diplomației și ulterior s-a implicat în politică. Același lucru este valabil și despre dl Tănase, dl Gaburici nu a avut nimic cu vreun partid politic, el a avut o scurtă experiență în fruntea Guvernului. Dna Lisnic nu prea cunoaștem cine este ea, este puțin cunoscută publicului larg, dar nu știm, dacă ar fi avut anumite afinități politice cu vreun partid, la fel este vorba despre rectorul al Universității Agrare, de noul ministru al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, până la urmă dacă stai să te uiți pe CV-urile fiecăruia, desigur, mai degrabă vorbim despre un anumit profil tehnocrat. Dar alta este cum va funcționa Guvernul ca un tot întreg, va fi el într-adevăr o entitate instituțională independentă față de partidul de guvernământ sau în continuare vom avea această neclaritate a relației cu partidul de guvernământ?. Este această relație una politică sau este una instituțională?”, a precizat Ion Tăbârță.
Șase membri ai cabinetului de miniștri condus de către Pavel Filip, cinci miniștri și un vicepremier, vor fi schimbați. De asemenea, în componenta executivului va fi introdusă o nouă funcție de vicepremier. Anunțul l-a făcut liderul PDM, Vlad Plahotniuc, după ședința coaliției de guvernare, transmite IPN.