Ion Tăbârță: Noua strategie de securitate trebuie să se bazeze pe riscurile și pericolele reale pentru R. Moldova
-
01 Iulie 2022 08:36
Noua strategie de securitate a Republicii Moldova va fi gata în toamnă, iar securitatea cibernetică, cea energetică, economică și pregătirea militarilor devine o prioritate pentru autorități. Experții spun că noua strategie trebuie să asigure securitatea R. Moldova și să răspunde pericolelor reale cu care se confruntă statul.
Președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp, a spus, la TVR Moldova, că noua strategie de securitate trebuie să corespundă realităților geopolitice, capacităților de intervenție și economice ale R. Moldova.
În prezent Republica Moldova are nevoie ca niciodată să poată rezista unui atac cibernetic. În ultimul timp am avut câteva tentative de atacuri cibernetice asupra unor site-uri guvernamentale, a afirmat deputatul, atenționând că și sistemul bancar poate fi atacat astfel, a spus Lilian Carp. Totodată, președintele Comisiei securitate a subliniat că R. Moldova are nevoie de instruirea și creșterea capacităților personalului militar.
În opinia comentatorului politic Ion Tăbârță, noua strategie de securitate trebuie să se bazeze pe riscurile și pericolele reale pentru R. Moldova.
„Toată concepția, ulterior prima strategie, s-au bazat pe acest statut de neutralitate permanentă, interpretată în sensul că R. Moldova nu are nevoie armată fortificată. Dar, de atunci s-au întâmplat foarte multe lucruri, spre exemplu, invazia din Georgia, anexarea Crimeii și provocarea separatismului în 2014, nu mai spun de recenta invazie a Rusiei în Ucraina. Strategia din 2013 avea drept element central integrarea europeană. Ulterior, în 2016, a fost pregătit un document foarte bun, elaborat pe finalul mandatului președintelui Nicolae Timofti, însă, Igor Dodon când a venit în funcția de președinte al R. Moldova a respins acest proiect, argumentând că în acest document nu este pe deplin reflectată neutralitatea. Dar esența acelui document și a viitorului documente trebuie să se bazeze pe potențialele pericole, riscuri cu care se confruntă R. Moldova”, a afirmat Ion Tăbârță.
Și expertul în securitate Alexandru Flenchea subliniază că noua strategie trebuie să răspundă problemelor de securitate ale R. Moldova pe termen lung.
„În momentul în care s-a începutul războiul chiar în țara vecină și în momentul în care chiar în primele ore de război am avut atacuri cu rachete la distanța de kilometri numărați de hotarul cu R. Moldova, toată lumea, nefiind juriști, constituționaliști, experți, au înțeles că neutralitatea nu ne poate proteja. Moldova trebuie să hotărască ce face cu propriul viitor și cum își asigură securitatea, în primul rând a oamenilor, dar și economia, infrastructura, tot ce înseamnă țara noastră. Cum o asigură pe termen mediu și lung”, a menționat Alexandru Flenchea.
Strategia de securitate a R. Moldova a fost adoptată în 2013.