Ion Tăbârță: Noi avem o relație cu UE, avem un acord de asociere de implementat, ceea ce oricum ne apropie de standardele UE

  • 14 Decembrie 2023 14:48
Ion Tăbârță: Noi avem o relație cu UE, avem un acord de asociere de implementat, ceea ce oricum ne apropie de standardele UE

Comentatorii politici de la Chișinău așteaptă un vot pozitiv pentru R. Moldova în cadrul acestei reuniuni a Consiliului, altfel ar însemna tergiversarea situației într-un moment complicat pentru R. Moldova și Ucraina, informează Radio Chișinău.

R.Moldova a făcut maximum posibil pentru ca aceste negocieri să se înceapă, subliniază comentatorul politic Ion Tăbârță. Totuși, expertul nu exclude posibilitatea reluării discuțiilor în martie. Dacă această decizie favorabilă pentru R. Moldova și Ucraina va fi luată acum, acesta va fi un pas mare și semnificativ în direcția integrării.

„Autoritățile au făcut tot posibilul ca să impună chiar un alt tip de imagine Rep. Moldova - una pozitivă. O anumită limpezire vom avea cel mai probabil deja prin anul 2025, mă refer ca și evoluție macro-politică a UE, însă totuși nu excludem ca în martie, să fie reluată această discuție. Dacă până la urmă se va lua decizia ca să se înceapă negocierile – în mod automat Rep. Moldova ridică la o altă treaptă relația sa cu UE și de aici, mai facem un pas destul de mare și semnificativ în direcția integrării în UE, practic ajungem la ultima etapă. Însă, dacă nu, noi trebuie să înțelegem că, tot timpul în politică avem contexte favorabile și mai puțin favorabile. Însă noi avem o relație cu UE, avem un acord de asociere de implementat, ceea ce oricum ne apropie de standardele UE”, a precizat Ion Tăbârță.

Expertul a amintit că acum doi ani, nici nu se discuta de perspectiva europeană a Republica Moldova, iar acum deja avem statutul de țară candidată.

Doctorul în istorie, Octavian Țîcu crede că decizia Consiliului va fi una favorabilă. El a explicat, însă, că bătălia propagandistică și războiul informațional purtat de Federația Rusă complică decizia Consiliului European.

Totodată, Octavian Țîcu subliniază importanța solidarității dintre Rep. Moldova și Ucraina privind deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

„Este important că în ajunul acestui summit deja a devenit clar, că există o rezoluție favorabilă a Consiliului European în privința Ucrainei și a Rep. Moldova. Eu aștept un vot pozitiv pentru că asta arată trendul general. Un vot altfel, ar însemna de fapt tergiversarea situației într-un moment complicat pentru Rep. Moldova și Ucraina, dar asta nu înseamnă că se vor rezolva automat toate problemele”, a menționat Octavian Țîcu.

Octavian Țîcu a subliniat că cetățenii Rep. Moldova trebuie să înțeleagă că nu doar de guvernare depinde procesul de aderare, ci de o solidarizare a societății în jurul acelor forțe pro-europene care vor participa în alegeri în 2024-2025, pentru a păstra cursul proeuropean.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
12
Thu
8
Fri
10
Arhivă Radio Chișinău