Ion Tăbârță: Ne așteaptă o perioadă turbulentă, este o victorie de etapă a forțelor pro-europene, a forțelor care-și doresc o schimbare autentică în R.Moldova

  • 16 Noiembrie 2020 13:00
Ion Tăbârță: Ne așteaptă o perioadă turbulentă, este o victorie de etapă a forțelor pro-europene, a forțelor care-și doresc o schimbare autentică în R.Moldova

Succesul Maiei Sandu la alegerile prezidențiale este o victorie morală a forțelor care își doresc o schimbare autentică în Republica Moldova, consideră analiștii politici. Totuși, urmează o perioadă complicată de colaborare între instituțiile statului. Însă, acum Republica Moldova are șansa de a redeveni speranța Uniunii Europene.

Rezultatele alegerilor de duminică arată că lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a obținut o victorie ce poate fi calificată drept zdrobitoare, în opinia unor comentatori politici. Era o chestiune de timp până când Republica Moldova să revină la traseul său european, opinează analistul Vlad Țurcanu.

„Scorul zdrobitor pe care l-a înregistrat Maia Sandu în această competiție arată că mai multe lucruri au fost împotriva lui Igor Dodon, nu numai furia firească a moldovenilor, care s-au simțit insultați de acest dispreț pe care l-a emanat Igor Dodon mai ales între cele două tururi. Cred că a contat și calculul nu foarte bun pe care l-a avut Igor Dodon și staff-ul său atunci când a început să vorbească despre iminența unui război în cazul în care ar câștiga Maia Sandu. În fel acesta cred că Igor Dodon a deranjat sistemul care l-a susținut în prezent și care a dorit stabilitate în locul unor turbulențe la care Igor Dodon a părut că poate să se dedea pentru a-și păstra fotoliul de președinte”, a afirmat Vlad Țurcanu.

Federația Rusă, care a reușit în ultima vreme să preia controlul asupra mai multor instituții din Republica Moldova este care a suferit o înfrângere usturătoare în urma alegerilor de duminică. Analistul politic Ion Tăbârță estimează că urmează o perioadă turbulentă din cauza disputei Președinției cu Parlamentul.

„Federația Rusă a mizat pe el și a crezut că Igor Dodon poate să fie garantul intereselor Federației Ruse în regiune(…) Ne așteaptă o perioadă turbulentă, este o victorie de etapă a forțelor pro-europene, a forțelor care-și doresc o schimbare autentică în Republica Moldova. Disputa va fi în continuare cu instituția Parlamentului, care este expresia sistemului oligarhic din Republica Moldova.  Aceasta este o victorie morală. Cu suportul poporului și prin acțiunile sale chibzuite, maia Sandu va reuși în continuare să promoveze schimbarea în Republica Moldova”, a declarat Ion Tăbârță. 

Analiștii mai consideră că acum Republica Moldova poate redeveni o speranță a Uniunii Europene, care la rândul ei are nevoie de succese în politica sa de vecinătate.

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:0 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău