Ion Tăbârță: Maia Sandu a părut un politician hotârât la dezbaterea prezidențială, în timp ce Stoianoglo a creat impresia că nu se reprezintă pe el însuși

  • 28 Octombrie 13:30
Ion Tăbârță: Maia Sandu a părut un politician hotârât la dezbaterea prezidențială, în timp ce Stoianoglo a creat impresia că nu se reprezintă pe el însuși

Prestația candidatului socialiștilor la funcția de președinte, Alexandr Stoianoglo, denotă faptul că acesta ar putea fi reprezentantul unor grupuri de interes oligarhice sau pro-ruse și că ar încerca să atragă electoratul pro-european, unionist și indecis. În același timp, președinta în exercițiu, Maia Sandu, susținută de PAS, a avut o prestație corespunzătoare postului pe care îl ocupă, consideră experții Ion Tăbârță și Nicolae Negru, transmite Radio Chișinău.

Cei doi candidați au apărut așa cum sunt, Maia Sandu, un politician hotărît, convins să ducă Republica Moldova mai departe pe parcursul european”, susține analistul politic Ion Tăbârță în cadrul emisiunii „Ora de Vârf” de la Radio Chișinău.

În același timp, contracandidatul ei, Alexandr Stoianoglo, ar fi venit cu declarații „rupte de realitate” despre orientarea geopolitică și dezvoltarea economică a Rep.Moldova, lăsând impresia că este „intermediarul unor grupări de interese revanșiste”, spune Ion Tăbârță.

„Referitor la domnul Stoianoglo, cel mai grav este că nu s-a creat impresia că se reprezintă pe sine însuși și că de fapt în spatele lui ar fi anumite grupuri de interes, fie anumiți oligarhi fugari, fie anumite forțe politice pro-ruse din Republica Moldova, fie anumite interese geopolitice ale Federației Ruse. Trecând peste aceste teze generaliste, multe din ele rupte de realitate, noi nu știm dacă el se reprezintă pe sine sau este de fapt un interpus, intermediarul unor grupări de interese revanșiste care vor să revină la cârma Republicii Moldova ca să nu-i permită să se deplaseze pe parcursul european”, a spus Ion Tăbârță.

Potrivit analistului, Nicolae Negru, prestația Maiei Sandu a fost „corespunzătoare postului pe care îl ocupă”, iar tactica lui Alexandr Stoianoglo a fost să se adreseze „nu numai electoratului pro-rus, pe care crede că îl are în buzunar, ci să încerce să ademenească și o parte din electoratul pro-european și unionist”.

„În general, consider că Maia Sandu a câștigat aceste dezbateri. Ceea ce e remarcabil„ la domnul Stoianoglo, el a încercat să se adreseze electoratului pro-european, pro-unionist. Pentru electoratul indecis, a fost mai convingătoare Maia Sandu. El a încercat să ne convingă că, în caz că câștigă alegerile, integrarea europeană va continua și relațiile cu România vor fi mai strânse decât acum, în perioada Maiei Sandu. S-a văzut intențiile lui de a se adresa unui electorat care ar putea avea anumite rețineri în a-l vota.”

Dezbaterea electorală dintre cei doi candidați care se vor confrunta în turul doi de scrutin, pe 3 noiembrie, a avut loc la Palatul Republici și s-a desfășurat în premieră fără moderator.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
21,07
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Tue
11
Wed
11
Thu
13
Fri
11
Sat
11
Arhivă Radio Chișinău