Ion Tăbârță, despre retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană: „Pentru Federația Rusă, tot ce se referă la aceste trupe ruse este un punct nevralgic”

  • 20 Iulie 2021 18:34
Ion Tăbârță, despre retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană: „Pentru Federația Rusă, tot ce se referă la aceste trupe ruse este un punct nevralgic”

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, insistă pe retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană și afirmă că este gata să discute această problemă în cadrul unei eventuale întâlniri cu președintele Federație Ruse, Vladimir Putin. Ea a declarat într-un interviu pentru publicația rusă „Kommersant” că noul Guvern de la Chișinău va trebui să elaboreze un plan privind reintegrarea țării, deoarece până în prezent nu a fost întocmit un asemenea document.

Maia Sandu a subliniat că este interesată de un dialog pragmatic cu Federația Rusă și că este gata să discute inclusiv problematica transnistreană cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. Ea și-a reiterat afirmația făcută anterior, la începutul mandatului său de președinte, referitoare la necesitatea retragerii muniției și trupelor ruse din stânga Nistrului.

În acest context, comentatorul politic Ion Tăbârță consideră că pentru noua guvernare de la Chișinău, inclusiv pentru președinta Maia Sandu, problematica transnistreană și retragerea trupelor ruse va fi un subiect greu de discutat cu Federația Rusă.

Rusia, la sigur, nu este încântată. Pentru Federația Rusă, tot ce se referă la aceste trupe ruse este un punct nevralgic. Însă, aici se cere precizarea că Maia Sandu spune despre acele trupe ruse care nu au nici un statut pe teritoriul Republicii Moldova. Iar interpretarea Rusiei este că Moldova și președinta Republicii Moldova își dorește retragerea pacificatorilor ruși, ceea ce nu este corect și intenționat se manipulează cu această confuzie. Desigur, va fi un subiect greu de discutat cu Federația Rusă. Federația Rusă este sensibilă. Acum, contextul internațional nu cred că este cel mai favorabil ca să se reușească acest lucru, însă contextul internațional este în permanentă evoluție și, poate, vom avea un moment potrivit când vom putea să cerem cu insistență și, cine știe, poate și Rusia va accepta în sfârșit, ca aceste trupe să părăsească teritoriul Republicii Moldova.   

În cadrul aceluiași interviu, Maia Sandu a menționat că noul Guvern va elabora un plan de reintegrare a țării, care să implice toate formațiunile politice, subliniind că în această problemă trebuie atins un consens la nivelul întregii societăți. „Trebuie să fie o soluționare pașnică, să fie respectată integritatea teritorială a Republicii Moldova, iar acest proces nu trebuie să afecteze funcționalitatea statului. Soluția conflictului trebuie elaborată în Republica Moldova, iar ulterior – discutată cu participanții la formatul de negocieri 5+2”, a punctat Maia Sandu. Ea s-a referit și la diverse scheme de corupție și contrabandă care sunt desfășurate în regiunea separatistă ce trebuie anihilate și la faptul că, odată cu îmbunătățirea nivelului de trai pe malul drept al Nistrului, și cei de pe malul stâng își vor dori soluționarea mai rapidă a conflictului.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
11
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău