Ion Tăbârță, despre refuzul PG de a investiga uzurparea puterii de stat: „Procuratura este un exponent al vechii guvernări, care nu prea înțelege ce vrea de la ea noua guvernare”

  • 25 Iulie 2019 13:25
Ion Tăbârță, despre refuzul PG de a investiga uzurparea puterii de stat: „Procuratura este un exponent al vechii guvernări, care nu prea înțelege ce vrea de la ea noua guvernare”

Procuratura Generală a anunțat că nu va porni o urmărire penală pentru uzurparea puterii de stat, după un denunț depus de ministrul de Interne, Andrei Năstase. Acesta, la rândul său, susține că refuzul de a da curs denunțului său este o nouă dovada că „uzurparea puterii de stat este o operațiune concertată”.

Analistul politic Ion Tăbârță a comentat pentru Radio Chișinău, că decizia procuraturii are substrat politic și a subliniat că este necesar să se știe exact ce argumente au stat la baza adoptării acesteia.  

„Se creează impresia că a fost o decizie deja prestabilită, luând în calcul că noua guvernare cere instituțiilor de drept să se reformeze, însă după câte se vede, Procuratura nu dorește și nu poate să o facă. PG a fost formată încă timpul precedentelor guvernări. Acum i se cere să acționeze după norme și reguli, și nu după anumite acțiuni prestabilite de anumiți factori de decizie sau de anumite persoane.”

Această hotărâre era previzibilă, Procuratura este un exponent al vechii guvernări, care nu prea înțelege ce vrea de la ea noua guvernare.

Amintim că în luna iunie, ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase, a depus un denunț la Procuratura Generală prin care solicita tragerea la răspundere a magistraților Curții Constituționale și ridicarea imunității liderului PDM, învinuindu-i de uzurpare a puterii de stat. Denunțul a fost depus la procuratură după ce Curtea Constituțională a emis mai multe decizii care au creat o criză instituțională, iar fosta guvernare a refuzat timp de mai multe zile să renunțe la conducere.

Ulterior Andrei Năstase a mai dispus demararea unei anchete interne la Procuratura Generală, în care să fie vizați fostul procuror general Eduard Harunjen și fostul șef adjunct al Procuraturii Anticorupție, Adriana Bețișor, pentru faptul că ar fi ascuns că fostul lider al PDM, Vlad Plahotniuc ar fi cercetat penal în Elveția. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:2,57 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău