Ion Țăbârță, despre crearea Mișcării Unioniste, propusă de PL | Trebuie cooptați lideri noi, credibili. Dacă se va merge pe formulele vechi, nu cred că se va ajunge la schimbare
-
13 Decembrie 2019 14:13
Partidul Liberal propune crearea unei Mișcări Unioniste în Republica Moldova din care să facă parte toate formațiunile care optează pentru unirea cu România și care să participe în comun la alegerile parlamentare și la scrutinul prezidențial din anul viitor. Asemenea tentative au existat și anterior, dar analiștii susțin că unificarea forțelor unioniste, extrem de răzlețite în prezent, este singura soluție pentru a fortifica acest segment politic și a-l face reprezentativ.
Consiliul politic al Partidului Liberal se va întruni în această duminică, urmând să fie pusă în discuție formarea Mișcării Unioniste, o structură care să înglobeze forțele politice unioniste. Liderul PL Dorin Chirtoacă a declarat astăzi la o conferință de presă că unele discuții deja există și a amintit de o acțiune comună a liderilor câtorva partide unioniste cu ocazia Zilei Naționale a României, la 1 decembrie.
Liberalii propun ca partidele unioniste să participe în comun la alegeri, inclusiv la prezidențialele de anul viitor, ca să nu disperseze voturile alegătorilor, iar în sens mai larg să facă front comun cu partidele pro-europene.
„În cadrul Mișcării Unioniste ne putem regăsi toți cei care ne dorim unirea pentru ca împreună cu partidele pro-europene, așa numitele stataliste, să formăm un front larg pro-european și unionist care să poată câștiga alegerile oricând de acum încolo, astfel încât cetățenii să cunoască faptul că nici un vot nu este pierdut. și aceasta de fapt urmează a fi strategia noastră – nici un vot pierdut”, a spus Dorin Chirtoacă.
Republica Moldova se confruntă cu o situație paradoxală când numărul adepților unui curent politic, în cazul de față cel unionist, crește, dar ei nu sunt reprezentați în Parlament, a comentat pentru Radio Chișinău analistul politic Ion Tăbârță. Expertul menționează că liderii unioniști ar trebui să renunțe la supărările și interesele personale și să permită, dacă e cazul, lansarea unor lideri noi și necompromiși.
„Este timpul de lăsat toate aceste ranchiune personale la o parte, trebuie să se treacă la discuții concrete să ajungă la anumite rezultate și trebuie cooptați lideri noi, credibili. Dacă se va merge pe formulele vechi, nu cred că se va ajunge la schimbarea situației spre bine”, a precizat Ion Tăbârâță.
Amintim că și anterior au existat tentative de a coagula partidele unioniste, ultima înainte de alegerile locale generale din acest an, dar au suferit eșec, sau s-au soldat cu alianțe de scurtă durată dintre câteva partide. În prezent cel puțin 10 partide din Republica Moldova se declară adepte ale unirii cu România.