Ion Tăbârță: Decizia de demitere a lui Vladimir Țurcan este motivată, deoarece acesta a încălcat prevederile statutului de judecător

  • 24 Aprilie 2020 12:23
Ion Tăbârță: Decizia de demitere a lui Vladimir Țurcan este motivată, deoarece acesta a încălcat prevederile statutului de judecător

Hotărârile de ieri ale Curții Constituționale privind conducerea instituției și suspendarea creditului rusesc par să fie motivate din punct de vedere juridic și să nu aibă o legătură directă, consideră analistul politic Ion Tăbârță. El a menționat într-un comentariu pentru radio Chișinău că demersul privind destituirea lui Vladimir Țurcan din funcția de președinte al Curții a fost depus înainte de examinarea în Parlament a proiectului Acordului respectiv.

Ion Tăbârță consideră că decizia de demitere a lui Vladimir Țurcan este motivată, deoarece acesta a încălcat prevederile statutului de judecător. De asemenea, suspendarea intrării în vigoare a Acordului și examinarea posibilității anulării acestuia sunt motivate, din cauza lipsei de transparență la nego ierea acestui document controversat.

„Noi nu avem răspunsuri la mai multe întrebări. Dacă Guvernul și Ministerul Finanțelor nu vor prezenta toată baza probatorie juridică cum sa ajuns la acest document, el trebuie declarat nul. Pentru că nu s-au respectat aspecte procedurale fundamentale”. 

Amintim că ieri judecătorii Curții Constituționale au decis demiterea lui Vladimir Țurcan, fost deputat socialist, din funcția de președinte al Curții, după un șir de acuzații în privința faptului că ar fi fost influențat e președintele Igor Dodon. Judecătorii Curții au ales-o pe Domnica Manole în funcția de președintă a instituției, fostă candidată a Blocului Acum la alegerile parlamentare.

Ulterior, Curtea a suspendat Acordul de împrumut cu Rusia care a provocat discuții în mediul de experți și a ședința Parlamentului, fiind exprimate îngrijorări că ar conține prevederi periculoase pentru Republica Moldova.

 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:44 %
Vint:5,14 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
11
Arhivă Radio Chișinău