Ion Tăbârță | „Ceea ce face acum CEC este o evidentă comandă politică”

  • 09 Iunie 2021 17:51
Ion Tăbârță | „Ceea ce face acum CEC este o evidentă comandă politică”

Comisia Electorală Centrală promovează interese politice prin hotărârile sale referitoare la deschiderea secțiilor de votare peste hotare, pentru alegerile parlamentare anticipate, din 11 iulie, este de părere comentatorul politic, Ion Tăbârță. El a subliniat, în cadrul emisiunii „Ora de vârf”, de la Radio Chișinău, că aceasta reprezintă încă o manifestare a fenomenului statului capturat în Republica Moldova.

Ceea ce face acum CEC este o evidentă comandă politică. Este încă un exemplu cum la noi funcționează sau, mai bine spus, nu funcționează instituțiile statului, este încă o demonstrație că instituțiile statului moldovenesc nu s-au eliberat de așa-numitul fenomen al statului captiv. Ceea ce a decis CEC nu reiese din atribuțiile sale instituționale, ba, dimpotrivă, putem spune că această instituție se opune bunei funcționări și față de acțiunile altor instituții ale statului.”

„Ceea ce face CEC nu reprezintă buna supraveghere, buna organizare a alegerilor, dar este o comandă politică, din partea unei forțe politice, pe care anumite persoane care reprezintă această forță politică încearcă acum să o impună tuturor persoanelor care fac parte din Comisia Electorală Centrală.” 

Comisia Electorală Centrală a decis inițial deschidere a 139 de secții de votare în străinătate, iar ulterior a majorat numărul acestora până la 146. Mai mulți concurenți electorali au atacat deciziile în instanțele de judecată și au organizat proteste la CEC, acuzând instituția de faptul că ar fi politizată. Membrii CEC au respins acuzațiile, argumentând că numărul secțiilor constituite peste hotare a fost stabilit în funcție de criteriile legale și de finanțare alocată de la buget.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:6,17 m/s
Wed
19
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
17
Arhivă Radio Chișinău