Ion Tăbârță: Acțiunile Federației Ruse fac parte dintr-un joc și anume de a destabiliza situația social politică din Republica Moldova și de a sări în aer actualul sistem politic

  • 31 Octombrie 2022 18:00
0%
00:00:00
00:00:00

Federația Rusă este interesată acum să destabilizeze situația social politică din Rep. Moldova, inclusiv prin intermediul administrației din regiunea separatistă transnistreană. Protestele, criza energetică însoțită de creșterea prețurilor sunt acțiuni ale Moscovei pe care Tiraspolul le susține, este de părere analistul Ion Tăbârță. În cadrul unei emisiuni la Radio Chișinău, expertul a scos în evidență faptul că în mod intenționat se creează deficit de resurse energetice în Rep. Moldova pentru ca să se majoreze prețurile și să crească revolta populară, astfel încât să fie posibilă răsturnarea actualei puteri de la Chișinău.

Federația Rusă își dorește ca actuala guvernare pro-europeană de la Chișinău să cadă, iar Tiraspolul nu face altceva decât să meargă după scenarii scrise de Moscova, cu toate că din punct de vedere economic, acestea va lovi foarte mult în regiunea separatistă, a spus Ion Tăbârță.

„Acțiunile Federației Ruse fac parte dintr-un joc și anume de a destabiliza situația social politică din Republica Moldova și de a sări în aer actualul sistem politic. Ei își doresc ca actuala guvernare pro-europeană să cadă. Scopul este să producă un deficit de energie electrică din Rep. Moldova să crească prețurile la energia electrică și prețurile la gaze naturale, dar și să crească revolta cetățenilor din societate față de actuala guvernare. Tiraspolul nu face altceva decât să meargă după scenarii scrise de Moscova, cu toate că economic îi va lovi foarte mult, pentru că una dintre acumulările de bază de la bugetul regiunii transnistrene sunt sumele plătite de la Chișinău pentru energia electrică livrată către malul drept”, a declarat Ion Tăbârță.

Republica Moldova se confruntă în special cu problemele de aprovizionare cu curent electric, pentru că grație Gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău, poate fi asigurată cu gaze naturale. Astfel, energia electrică este o dificultate mai mare, pentru că noi depindem de Ucraina, dar, având în vedere războiul din țara vecină nu avem garanții în privința resurselor de acolo, a spus  Ion Tăbârță în cadrul emisiunii Ora de Vârf.

„Gazoductului Iași-Ungheni poate să asigure cu gaze naturale Rep. Moldova. De aceea, problema este în primul rând în problemele de a aduce curent spre Republica Moldova. Alte rețele care trec pe teritoriul Ucrainei ele în orice moment pot să fie distruse de bombardamentele rusești. Și dacă admitem faptul că noi nu vom mai primi gaze naturale din Federația Rusă, noi o să importăm gaze naturale, inclusiv pentru regiunea Transnistreană. Și aici apare problemă, pentru că ei în mod evident nu vor plăti, astfel, le dăm gaze naturale pe contul Republicii Moldova”, a mai afirmat Ion Tăbârță.

Amintim că Gazprom a confirmat faptul că va livra R. Moldova în luna noiembrie 5,7 milioane de metri cubi de gaze pe zi, ceea ce reprezintă 171 de milioane de metri cubi de gaze. Acest volum este cu 30 la sută mai mic decât cel solicitat de către Rep. Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
19,4
Nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:4,63 m/s
Wed
11
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Arhivă Radio Chișinău