Ion Tăbârță: „Susținerea SUA a fost și este una esențială în condițiile problemelor energetice care mai există în Republica Moldova”

  • 08 Septembrie 2023 13:42
Ion Tăbârță: „Susținerea SUA a fost și este una esențială în condițiile problemelor energetice care mai există în Republica Moldova”

Statele Unite salută finalizarea auditului independent realizat la Moldovagaz, la comanda Guvernului Republicii Moldova, care a constatat că datoria reală a Chișinăului către Gazprom pentru gazul consumat este de 8,6 milioane de dolari și nu de 709 milioane cum pretinde concernul rus. Susținerea Washingtonului este crucială în contextul în care Rep. Moldova ar putea fi vizată de o reacție dură din partea Federației Ruse în urma acestui audit, sunt de părere analiștii, transmite Radio Chișinău.

Într-un  comunicat al Departamentului de Stat de la Washington se arată că „nu ar trebui să surprindă faptul că Gazprom nu a putut justifica factura exorbitantă pe care Rusia se aștepta să o plătească cetățenii Republicii Moldova”.

”Statele Unite își reafirmă sprijinul pentru eforturile continue ale Republicii Moldova de a-și diversifica sursele de energie și de a asigura un viitor mai prosper poporului său”, se spune în comunicat.

Analistul politic Ion Tăbârță spune că susținerea Washingtonului este crucială în contextul în care ar putea urma acțiuni neprietenoase față de Rep. Moldova din partea Rusiei care nu va recunoaște rezultatele auditului.

„Susținerea SUA a fost și este una esențială în condițiile crizei energetice cu care s-a confruntat și problemelor energetice care mai există pentru statul nostru. Acest audit scoate în evidență tendința reală, nu cea declarativă a Rep. Moldova de a deveni un stat independent din punct de vedere energetic, care să nu mai fie la cheremul Federației Ruse”, a spus Ion Tăbârță.

Președinta Maia Sandu, răspunzând unei întrebări adresate de Radio Chișinău în cadrul unei vizite la Soroca, a declarat că Moscova nu mai poate șantaja Rep. Moldova ca altădată.

”Rep. Moldova este mai puternică și mai rezilientă astăzi decât era acum un an și jumătate. Știm că Federația Rusă a încercat să folosească energia, în special gazele naturale pentru a ne șantaja. Iată noi am rezistat. Am reușit într-un an de zile să diversificăm sursele de alimentare cu gaze și astăzi nu mai putem fi șantajați de către Federația Rusă. Le-am demonstrat că nu avem datoriile despre care Gazprom vorbea acum doi ani atunci când condiționa semnarea unui nou contract de furnizare a gazelor naturale”, a declarat Maia Sandu/

Acum două zile, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a făcut publice rezultatele auditului, realizat de o companie britanică și una norvegiană, cu privire la datoria pe care o pretinde Gazprom de la Republica Moldova. Auditul a confirmat doar 8,6 milioane de dolari din cele 709 milioane pretinse de Gazprom.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:4,12 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău