Ion Tăbârță: „Ar fi bine să avem o stradă în Chișinău cu numele lui Alexei Navalnîi”

  • 21 Februarie 09:43
Ion Tăbârță: „Ar fi bine să avem o stradă în Chișinău cu numele lui Alexei Navalnîi”

Pentru a ține minte și a prețui libertățile democratice și cele individuale ar fi bine să avem în Chișinău o stradă care să poarte numele activistului și celui mai marcant reprezentant al opoziției în Rusia, Alexei Navalnîi, a declarat analistul politic Ion Tăbârță, în cadrul emisiunii ”Ora de vârf” de la Radio Chișinău. De exemplu, o parte din strada Toma Ciorbă, pe care se află în prezent  Ambasada Rusiei în Rep. Moldova.

”Poate ar fi bună o inițiativă în Rep. Moldova ca să avem o stradă în cinstea lui Alexei Navalnîi. S-ar putea o porțiune din strada Toma Ciorbă, unde se află ambasada Rusiei să îi poarte numele, dacă vorbim de simbolisme. Ei bine, poate fi interpretată ca o provocare însă, pentru a ține minte și a prețui libertățile democratice și individuale, ar fi bine să avem o stradă în Chișinău cu numele lui Alexei Navalnîi”, a spus Ion Tăbârță în cadrul emisiunii.

Ion Tăbârță a amintit că Alexei Navalnîi nu cerea decât ca în Rusia să fie un minim de democrație necesar într-o societate. 

Regimul mondial de sancțiuni al Uniunii Europene în materie de drepturi ale omului, va purta numele lui Alexei Navalnîi, a anunțat luni șeful diplomației europene,  Josep Borrell, la Bruxelles.

Aleksei Navalnîi, considerat cel mai marcant reprezentant al opoziției în Rusia,  denunțase în repetate rânduri corupția regimului Putin.

În 2020, soția sa, Iulia Navalnaia, a reușit să-l scoată pe soțul său din Rusia în timp ce el se afla în comă, fiind otrâvit cu Noviciok. El a fost arestat în ianuarie 2021 de pe aeroport, după ce a decis să revină în Rusia după tratament și condamnat la 19 ani de închisoare.

La mijlocul lunii decembrie 2023, Navalnîi a fost transferat într-o închisoare din regiunea arctică, unde a decedat vineri, 16 februarie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:3,09 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău