Ion Tăbârță: „Propaganda și dezinformarea venite pe filiera geopoliticii ruseștii alimentează societatea cu sentimentul că R. Moldova nu este dorită în UE”

  • 04 Martie 14:40
Ion Tăbârță: „Propaganda și dezinformarea venite pe filiera geopoliticii ruseștii alimentează societatea cu sentimentul că R. Moldova nu este dorită în UE”

La 3 martie s-au împlinit doi ani de când Rep. Moldova a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană. Cu acest prilej,  președinta Maia Sandu a venit cu un mesaj în care afirmă că, în acești doi ani, Moldova a făcut pași hotărâți pe calea europeană. În această perioadă, Rep. Moldova a reușit să înregistreze cea mai rapidă dinamică de implementare a acquis-ului Uniunii Europene, având progrese în nouă dintre cele 35 de capitole de negocieri, apreciază și fostul ministru de externe de la Chișinău, Nicu Popescu. În cei doi ani de la depunerea cererii, s-a schimbat contextul de perspectivă pentru Rep. Moldova, dar și percepția că țara nu va ajunge niciodată în Uniunea Europeană, susțin analiștii de la Chișinău.

„Aderarea la UE înseamnă condiții mai bune în școli și grădinițe, drumuri modernizate, poduri noi, spitale dotate cu echipamente moderne și, cel mai important – pace și securitate” a menționat președinta Maia Sandu în mesajul adresat cetățenilor la împlinirea a doi ani de la depunerea cererii de aderare la Uniunea Europeană. Ea recunoaște însă că mai este  mult de lucru pentru a realiza obiectivele propuse și face apel la unitate națională, transmite Radio Chișinău.

Chiar dacă nu se poate afirma că lucrurile s-au schimbat radical în ultimii doi ani, Rep. Moldova a trecut la o altă etapă de dezvoltare, ca urmare a oferirii perspectivei de aderare, susține analistul Ion Tăbîrță, adăugând că până acum toate reformele de democratizare nu aveau predictibilitate.

”Când spun că reformele nu puteau avea o predictibilitate, în societatea noastră exista și poate mai există un sentiment, desigur alimentat de propaganda și dezinformarea venită pe filiera geopoliticii Federației Ruse, că în zadar se fac toate aceste schimbări, reformei Rep. Moldova nu este dorită în Uniunea Europeană și niciodată nu va fi acolo. Acest lucru în pofida faptului că majoritatea societății este pro europeană și există forțe politice la Chișinău, cu toate lacunele și carențele, care își doresc sincer integrarea europeană”, a spus Ion Tăbîrță.

Decizia de acordare a statutului de țară candidată la aderare și deschiderea negocierilor a arătat că acest obiectiv poate avea finalitate și depinde de implementarea reformelor, dar și de contextul geopolitic, mai spune Ion Tăbîrță.

Experta Loretta Handrabura,  fostă ministră a tineretului și sportului și viceministră a educației, a avut o contribuție fundamentală în negocierea mai multor capitole ale Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, semnat acum 10 ani, la Bruxelles. Potrivit ei, factorul politic a fost unul determinant în tergiversarea procesului de apropiere la Uniunea Europeană.

„Ceea ce am făcut și mă bucur că am avut înțelegere din partea echipei de la ministerul educației de atunci, am trasat toate acele obiective mari în Strategia Educației 2022, astfel încât acest domeniu, chiar dacă cu anumite restanțe încă, s-a mișcat mai rapid. De ce a trebuit să treacă aproape 10 ani până în momentul în care am depus cererea de aderare? Factorul politic este factorul esențială. Temerea mea este că dacă nu venea guvernarea PAS pro-europeană, acest proces putea să întârzie și mai mult”, Loretta Handrabura.

Amintim că Rep. Moldova a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană la 3 martie 2022, la câteva zile după începutul agresiunii ruse în Ucraina, iar în vara aceluiași an a obținut, în regim record, statutul de țară candidată, la fel ca și Ucraina.

În decembrie anul trecut, Consiliul European a decis deschiderea negocierilor de aderare cu cele două țări.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:4,63 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău