Ion Sturza: Reforma pusă la cale de PDM e o formă disperată de a-și păstra puterea

  • 12 Iulie 2017 14:59
Ion Sturza: Reforma pusă la cale de PDM e o formă disperată de a-și păstra puterea

Ex-premierul Ion Sturza consideră că populația, majoritatea absolută, este indiferentă față de orice reformă a Guvernului, inclusiv de reforma sistemului electoral, pentru că oamenii au preocupările lor zilnice cu mult mai pragmatice. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, fostul premier a declarat că insistența guvernării de a reforma sistemul electoral polarizează societatea civilă și, nu în ultimul rând, sistemul politic, transmite IPN.  

„Până la urmă, trebuie să fim sinceri. Care sunt motivele care sunt la baza acestei reforme puse la cale de către Partidul Democrat? Nu cred că dragostea față de democrație sau pentru a face ca electoratul să fie mai aproape de aleșii poporului. Este o formă disperată de a-și păstra puterea politică și, respectiv, administrativă. Dar, sincer vorbind, eu cred că este iluzie această încercare, pentru că toate sondajele arată că, chiar cu intervenția administrativă și cu o falsificare potențială a alegerilor, Partidul Democrat abia de trece pragul electoral. Presupunem că vor fi încă câțiva deputați aleși pe liste nominale. Aceasta nu schimbă ecuația, cel puțin astăzi, cu privire la cine poate să preia puterea după alegerile din 2018”, a declarat fostul premier.

Întrebat despre vizita liderului PDM, Vlad Plahotniuc, în SUA, în cadrul căreia are planificate mai multe întrevederi cu diferiți oficiali, Ion Sturza nu crede că politicianul va reveni în țară cu surprize, ci doar cu niște mici acțiuni de PR. Potrivit lui, mesajul trimisului Departamentului de stat, Bridget Brink, care a spus și că buchea și spiritul recomandărilor Comisiei de la Veneția trebuie îndeplinite întru totul,  â a fost extrem de clar.  „Mesajul este foarte clar – nu este oportună și nu este salutabilă această reformă”, a subliniat fostul premier.

Fiind întrebat dacă admite o eventuală coaliție între PDM și partidele din opoziție, toate formațiunile declarate pro-europene, Ion Sturza a spus că are dubii mari că PDM este o forță pro-europeană, mai degrabă o forță „pro-interese personale”. „Ei au un aliat sau un instrument în mânecă, este Dodon, care este cred că astăzi controlabil și manipulabil din partea domnului Plahotniuc, care ar fi un colac de salvare pentru ei. Da, reconfirm că se încearcă, cel puțin la nivel ipotetic, în Europa de a gândi la o formulă de colaborare după alegeri între Partidul Democrat și partidele din opoziție, lucru care mi se pare, asta cel puțin, lucru exagerat”, a spus ex-premierul.

Referindu-se la declarația Dumei de stat a Federației Ruse, în care se afirmă că Moldova și Ucraina ar crea obstacole în calea pacificatorilor ruși și a Grupului Operativ De Trupe Ruse din stânga Nistrului, Ion Sturza a spus că la Moscova ceva clocește. Este evident că cineva trebuie să explice eșecul total al politicii Federației Ruse vizavi de Transnistria. „Ei nici nu sunt capabili și dornici de a continua subvenționarea masivă a regimului de la Tiraspol, dar nici nu vor să contribuie la o soluționare plauzibilă a conflictului”, crede Ion Sturza.

Cât ține despre declarațiile președintelui Parlamentul cu referire la o eventuală depunere a cererii de aderare la UE în 2018,  Ion Sturza a menționat este vorba despre un demers cu conotație politică. „Nu știu în ce măsură va fi o temă electorală Uniunea Europeană în anul viitor. Cred că, totuși, este exagerat să credem că asta va preocupa, de fapt, oamenii. Aici este un joc, mi se pare că deja absurd, la Chișinău cu așa-numita cerere de aderare. Este foarte clar spus la nivel oficial și la nivel privat de către Comisia Europeană”, a opinat ex-prim-ministrul. În opinia sa, declarațiile oficialilor europeni precum că guvernarea de la Chișinău trebuie să facă mai întâi reforme este un fapt foarte diplomatic și foarte protocolar. În discuțiile care sunt în afara camerelor de luat vederi, sfatul este următorul: nu faceți acest demers pentru a nu primi un răspuns negativ și de a vă face de râs, a mai spus Ion Sturza.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău