Ion Sturza: Luna de miere a noii guvernări cu electoratul se termină

  • 31 August 2021 08:21
Ion Sturza: Luna de miere a noii guvernări cu electoratul se termină

Noua guvernare nu beneficiază de o perioadă de grație foarte mare din partea electoratului, iar acest lucru creează o stare de stres. O spune fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza. Potrivit ex-premierului, guvernarea nu are timp pentru evaluarea îndelungată a activității unor șefi de instituții, întrucât este necesară livrarea unor rezultate imediate, notează IPN.

Fostul premier al Republicii Moldova, Ion Sturza, spune că nerăbdarea cetățenilor de a vedea schimbări imediate, după preluarea puterii de către PAS, este extrem de mare, iar așteptările grandioase din partea societății creează o stare de nervozitate.

„Luna de miere a noii guvernări cu electoratul se termină mult mai devreme decât am anticipat. Și acest lucru se întâmplă pentru că așteptările sunt foarte mari. Cred că guvernare a sperat că perioada de grație va fi mai lungă și nu va fi taxată, nu atât din partea oponenților politici, cât a societății civile, a presei. E clar că trebuie livrate rezultate imediate și acest lucru stresează guvernarea, care are nevoie de timp ca să intre în pâine”, a spus Ion Sturza în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.  

Potrivit fostului premier, noua putere trebuie să livreze cât mai rapid rezultate pe domeniul justiției și combaterii corupției, domenii pe care și-a bazat întregul program electoral. Este o luptă extrem de dură care necesită, inclusiv, decizii ce depășesc cadrul democratic, spune Sturza.

„Oamenii așteaptă rezultate foarte clare pe domeniul luptei cu corupția. Aici e nevoie de curaj și de decizii, care uneori pot ieși din cadrul democratic. Schimbarea pe care societatea o așteaptă pe domeniul luptei cu corupția poate avea loc printr-un război rapid, printr-o destructurare masivă a sistemului, care ulterior poate fi restructurat după standardele europene, democratice. Noua guvernare încearcă să schimbe figurile cheie din sistemul judiciar, în speranța că noii veniți vor distruge sistemul existent. Ei nu au timp cu evaluări îndelungate și concursuri, se impun decizii dure”, a mai spus Ion Sturza.

La ultima ședință a Parlamentului, majoritatea PAS a aprobat în lectura a doua proiectul de modificare a Legii cu privire la Procuratură, proiect ce prevede instituirea mecanismului de evaluare a activității Procurorului General și posibilitatea demiterii acestuia. De asemenea, a fost modificată Legea cu privire la Centrul Național Anticorupție, fiind exclusă obligativitatea organizării concursului pentru selectarea candidatului la funcția de șef al CNA. Potrivit noii legi, directorul CNA este numit de Parlament, la propunerea a cel puțin 20 de deputați. PAS deține 63 de mandate de deputat din totalul de 101.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
23,29
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău