Ion Sturza a comentat scrisoarea lui Cioloș către premierul Filip

  • 01 Februarie 2016 13:20
Ion Sturza a comentat scrisoarea lui Cioloș către premierul Filip

Premierul român Dacian Cioloș i-a trimis pe 30 ianuarie premierului Pavel Filip, o scrisoare care detaliază conținutul discuțiilor avute la București în data de 26 ianuarie 2016 în legătură cu acordul de împrumut dintre România și Republica Moldova.

Fostul premier Ion Sturza a comentat pe o rețea de socializare condițiile impuse Guvernului Filip de către Guvernul de la București. ”Vin românii… Pentru prima dată din 1812, România ca stat își asumă responsabilitatea direct și expres de teritoriul dintre Prut si Nistru – Republica Moldova. Nu popă și jandarm la sat, nu școli pentru agricultori, nu poduri de flori, cărți și meșteșuguri populare… Modernizare, reforme, lupta cu corupția, securitate, societate civilă, drepturile omului!

Nimic geopolitic! Un fel de impunere la pace pentru oligarhia de la Chișinău. Un fel de administrare externă sub înaltul patronat al americanilor. Eu unul salut acest demers extrem de curajos al guvernului Cioloș. Voi urmări atent implementarea. Să nu ne stresăm. Toate aceste condiții sunt în interesul cetățenilor Republicii Moldova.

Domnilor Candu și Filip,lăsați PR-ul de doi bani, prindeți în piuneze la intrarea în birou scrisoarea guvernului român și la treabă! Suntem cu ochii pe voi!”, scrie fostul premier.

 

Textul integral al scrisorii transmise de premierul Dacian Cioloș premierului Republicii Moldova. 

”Stimate domnule Prim-Ministru,
Țin să vă asigur, încă o dată, că România este și va continua să fie alături de Republica Moldova. Înțelegem seriozitatea situației economice și implicațiile asupra stabilității Republicii Moldova și bunăstării cetățenilor săi. 

În egală măsură, suntem convinși că rezolvarea problemelor actualității nu poate să se producă fără un dialog constructiv între forțele politice și o relansare solidă, sustenabilă și credibilă a reformelor asumate de Republica Moldova în parcursul său european. Aceste reforme reprezintă nu doar implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, ci sunt cel mai bun garant al stabilității și prosperității pentru cetățenii Republicii Moldova. 

Mai mult, stabilitatea statului și promovarea susținută a reformelor, mai ales a celor legate nemijlocit de consolidarea statului de drept, sunt procese în strânsă dependență, care se întăresc și susțin reciproc, răspunzând, în același timp, și dorințelor cetățenilor.

Așa cum am arătat în cursul convorbirilor noastre, România este dispusă să ofere sprijinul necesar Republicii Moldova, într-o manieră structurată și graduală, în conexiune cu eforturile întreprinse la Chișinău pentru asumarea și aplicarea reformelor democratice, economice și instituționale. Doar astfel asistența României va putea atinge impactul dorit, în complementaritate cu asistența altor parteneri internaționali și financiari ai Republicii Moldova, în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova.

Pentru crearea condițiilor necesare transferării primei tranșe de 60 milioane de euro din creditul rambursabil de 150 de milioane de euro, apreciem necesar ca autoritățile Republicii Moldova să întreprindă, în termenul cel mai scurt, înaintea transferului acestei prime tranșe, acțiuni decisive care să asigure următoarele:

- Prioritizarea clară a implementării Agendei de Asociere Uniunea Europeană-Republica Moldova. În acest sens, salutăm un prim pas făcut prin adoptarea în ședința de guvern din 27 ianuarie a Planului Național de Armonizare a Legislației pentru evidența transpunerii actelor UE în legislația națională. 

- Un proces transparent și credibil care să ducă la numirea neîntârziată a Guvernatorului Băncii Naționale, cu respectarea criteriilor de profesionalism și integritate și care să contribuie la recredibilizarea BNM, ca instituție independentă și responsabilă, capabilă să asigure politici bancare prudente. O atenție deosebită trebuie acordată procesului de audit al băncilor importante din Republica Moldova.

- Invitarea la Chișinău a unei misiuni a Fondului Monetar Internațional a fost un pas important. Acum este esențială stabilirea unei foi de parcurs (roadmap) pentru ajungerea la un acord cu FMI cât mai repede posibil. Foaia de parcurs ar trebui să includă măsurile cerute de FMI ca pre-condiții și un calendar de negocieri menit să conducă la convenirea la nivel tehnic a termenilor (staff level agreement) unui aranjament financiar cu Fondul.

- Inițierea unui pachet legislativ pentru îmbunătățirea mediului de afaceri, în baza unui proces de consultare transparentă a societății civile și a reprezentanților mediului de afaceri.

- Lansarea unei analize sistemice a vulnerabilităților din sistemul bancar și fixarea unui calendar legislativ de corectare a acestora, cu accent pe consolidarea prerogativelor de reglementare ale Băncii Naționale, asigurarea transparenței acționariatului și tranzacțiilor din sistemul bancar, contracararea spălării banilor și a transferurilor prin circuite nereglementate.

- Prezentarea unui plan de actualizare și aplicare a Strategiei de Reformare a Sectorului Justiției și a Strategiei Naționale Anticorupție, inclusiv o evaluare a performanței Procuraturii și Centrului Național Anticorupție. Aducerea la zi a cadrului legal anticorupție, în vederea consolidării și integrării lui. Adoptarea și implementarea pachetelor legislative privind reforma procuraturii, respectiv sistemul de integritate (reforma Comisiei Naționale de Integritate, controlul averilor, noțiunea de conflicte de interese și o instituție puternică de implementare) ar ilustra voința politică de reformă așteptată de cetățenii Republicii Moldova și de partenerii internaționali.

- Consultarea si conlucrarea strânsă cu reprezentanții societății civile din Republica Moldova, mai ales pe aspectele menționate mai sus.

Aceste recomandări de măsuri, exprimate și în cursul discuțiilor avute la București, la 26 ianuarie 2016, vor asigura, în opinia noastră, premisele necesare pentru consolidarea stabilității Republicii Moldova și pentru transferarea sprijinului financiar al României. Vor asigura, de asemenea, premisele relansării parteneriatelor Republicii Moldova cu alți parteneri internaționali și financiari.

Până la acel moment, în spiritul abordării graduale discutate, la nivelul Guvernului României vor fi luate măsurile necesare pentru conturarea unui ajutor de urgență (umanitar) pentru Republica Moldova, respectiv pentru intensificarea cooperării sectoriale și relansarea unor proiecte strategice.

Vă rog să primiți, stimate domnule Prim-ministru, asigurarea deosebitei mele considerații,

Dacian Cioloș

PRIM-MINISTRU AL ROMÂNIEI”

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
7,18
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Sat
6
Sun
3
Mon
2
Tue
2
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău