Ion Preașcă: O bună parte din sistemul electro-energetic din Ucraina este practic integrat în cel european, iar acum acesta este testat la pachet cu cel din Rep. Moldova

  • 21 Februarie 2022 13:02
Ion Preașcă: O bună parte din sistemul electro-energetic din Ucraina este practic integrat în cel european, iar acum acesta este testat la pachet cu cel din Rep. Moldova

Autoritățile de la Chișinău au anunțat că, în perioada 24-26 februarie, alături de Ucraina, în regim de test, Rep. Moldova își va deconecta sistemul electroenergetic de la sistemul energetic ruso-belarus. În această perioadă va fi testat regimul izolat de funcționare a sistemelor electroenergetice în sensul interconexiunii, în perspectivă, la sistemul energetic european. Acesta poate fi considerat încă un pas în direcția reducerii dependenței energetice ruse, spun experții. O bună parte din sistemul electro-energetic din Ucraina este, practic, integrat în cel european, iar acum acesta este testat, la pachet, cu cel din Rep. Moldova a spus jurnalistul economic Ion Preașcă într-un interviu pentru Radio Chișinău.

Ion Preașcă: Ucraina deja are o parte din sistemul energetic integrat în sistemul energetic european prin așa-zisa „Insula Burștin”, care produce energie electrică pe care o livrează în sistemul energetic european. Acum, probabil, se va testa tot sistemul energetic al Ucrainei și Moldovei – să funcționeze în acest regim. Probabil vor să vadă care sunt necesitățile tehnice, investițiile care ar trebuie făcute, care sunt punctele slabe. Se anunțase ca această tranziție să fie făcută în decurs de trei ani, dar crea că ea va dura și mai mult.

Radio Chișinău: Dar infrastructura sistemului electric al Rep. Moldova permite să fie făcută această interconexiune sau tranziție la acest sistem?

Ion Preașcă: Noi am observat asta încă în luna octombrie când Centrala Ciciurgan a redus producția de energie din cauza crizei gazelor. Noi am luat o mare parte din necesar din sistemul ucrainean. (...) Noi, datorită Ucrainei, avem posibilitatea de a ne integra rapid și fără mari dificultăți. În principiu, sistemul ucrainean poate să ne asigure stabilitatea sistemului energetic.

Radio Chișinău: Domnule Preașcă, cea ar însemna pentru Rusia o eventuală desprindere a Ucrainei și Moldovei de la  sistemul energetic ruso-belarus?

Ion Preașcă: Nu va fi privită cu ochi buni. Pe timpurile când șeful RAO EĂS era Anatolii Ciubais se dorea crearea unui sistem energetic unit de la Vladivostok până la Lisabona. (...) Practic, pică planurile lor. Ei au avut planuri gigantomane. Încă acum 15 ani, voiau să construiască din Siberia până în Ucraina ca să asigure tot necesarul de energie electrică în regiune. Dar nu au făcut nimic ca să poată asigura cu energie electrică mai ieftină Europa. (...) O altă problemă este că, de fapt, trebuie să fie pregătit și sistemul energetic european de această integrare, fiindcă există anumite diferențe de sistem, de control. Este evident că această tranziție va necesita și investiții, dar care, în final, poate duce la o securitate energetică mai mare pentru noi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău