Ion Negrei: La Unirea din 24 ianuarie 1859 a fost exprimată și părerea Basarabiei, pe atunci sub dominație rusească, prin intermediul reprezentanților săi direcți din județele din sud (AUDIO)

  • 24 Ianuarie 2021 19:26
0%
00:00:00
00:00:00

Astăzi românii de pretutindeni sărbătoresc ziua Unirii Principatelor Române, ce avea loc la 24 ianuarie 1859. Moldova și Muntenia votau, la 5 și respectiv 24 ianuarie, același domnitor - pe Alexandru Ioan Cuza - astfel realizând dezideratul românilor de veacuri.

La acest act a participat și Basarabia, aflată la acel moment sub dominația Imperiului Rus, prin reprezentanții săi, afirmă istoricul Ion Negrei:
„Au fost și reprezentanți direcți ai Basarabiei în adunările elective, care l-au ales pe Alexandru Ioan Cuza – reprezentanți ai județelor din sudul Basarabiei, care erau parte componentă a Principatului Moldovei și mai târziu a Principatelor Unite. De aceea putem să afirmăm că și Basarabia a participat, deși de facto Basarabia n-a putut participa la acest act, deoarece era ocupată de Imperiul Rus. Totuși, putem spune că la un asemenea eveniment de mare importanță reprezentanța basarabenilor au exprimat-o și ceilalți delegați, care au intrat în adunările elective, deoarece este o chestiune de interes național”, a menționat Ion Negrei.


Tot la 24 ianuarie, în anul 1918, are loc un eveniment important pentru românii din Basarabia – este semnată Declarația de Independență, prin care Republica Democratică Moldovenească se separa definitiv de Rusia boșevică. În urma acestui act a devenit posibilă ulterior, în luna martie a acelui an, semnarea actului Unirii cu Patria Mamă, a mai menționat istoricul Ion Negrei.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,66 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău