Ion Muruianu cere recalcularea pensiei. Colegii fostul președinte al CSJ nu pot decide soarta acesteia (Bizlaw)

  • 31 Mai 2019 14:45
Ion Muruianu cere recalcularea pensiei. Colegii fostul președinte al CSJ nu pot decide soarta acesteia (Bizlaw)

Fostul președinte al Curții Supreme de Justiție, Ion Muruianu, care este în prezent magistrat la Curtea de Apel Chișinău se judecă cu Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) pentru o pensie mai mare. După câștig în prima instanță, cauza urma a fi judecată de Curtea de Apel Chișinău, însă a fost strămutată pentru a nu pune la îndoială nepărtinirea colegilor săi.

În ianuarie 2019, acesta s-a adresat cu cerere de chemare în judecată împotriva Casei Naționale de Asigurări Sociale cu privire la declararea ilegală a refuzului, recalcularea și achitarea pe viitor a pensiei.

În martie, prima instanță a admis cererea și a recunoscut ilegal refuzul CNAS de a-i recalcula pensia.

Totodată, CNAS a fost obligată să efectueze recalcularea cuantumului pensiei lui Ion Muruianu, începând cu 1 aprilie 2015 și pe viitor, din mărimea salariului lunar al Președintelui Curții Supreme de Justiție în exercițiu. Magistrații au mai dispus încasarea în beneficiul lui Ion Muruianu a pensiei necalculate și neachitate pentru perioada 1 aprilie 2015 - 31 decembrie 2018, în sumă de 223.150 de lei.

În martie 2019, Casa Națională a depus apel solicitând casarea hotărârii primei instanțe. Având în vedere că apelul urma a fi judecat de Curtea de Apel Chișinău, unde Ion Muruianu este judecaător, instanța a solicitat CSJ strămutarea cauzei la Curtea de Apel Bălți în vederea excluderii bănuielilor că nepărtinirea judecătorilor Curții de Apel Chișinău, ar putea fi știrbită de circumstanțele pricinii sau de calitatea participanților la proces.

Prin urmare, soarta pensiei lui Ion Muruianu urmează a fi decisă de Curtea de Apel Bălți, iar ulterior de Curtea Supremă de Justiție, dacă una din părți nu va fi de acord cu hotărârea data de magistrații din apel.

Potrivit Declarației de avere și interese personale, în 2018, Ion Muruianu a obținut o pensie de 266.184 de lei.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Arhivă Radio Chișinău