Ion Muntean: „Rezervele de gaz ale Republicii Moldova sunt suficiente pentru a oferi timp autorităților și instituțiilor responsabile să procure rezerve de gaze suplimentare”

  • 28 Septembrie 2022 14:18
Ion Muntean: „Rezervele de gaz ale Republicii Moldova sunt suficiente pentru a oferi timp autorităților și instituțiilor responsabile să procure rezerve de gaze suplimentare”

Riscurile ca Gazprom să sisteze livrările de gaze în Rep. Moldova sunt în creștere. Acestea s-au intensificat și în contextul în care Moscova amenință cu sistarea tranzitului pe teritoriul Ucrainei. În același timp, Gazprom nu a confirmat livrarea de gaze naturale pentru Rep. Moldova pentru luna octombrie. Autoritățile dau însă asigurări că nu vom rămâne fără gaze și energie electrică și că au planuri de rezervă pentru a face față unei eventuale crize, transmite Radio Chișinău.

Probabilitatea ca în urma litigiului cu compania ucraineană Naftogaz, autoritățile ruse să sisteze sau să reducă livrările de gaze prin Ucraina, pe unde este alimentată și Rep. Moldova, este destul de mare. La mijloc, însă, este regiunea transnistreană, susținută de Moscova, care spre deosebire de partea dreaptă a Nistrului  nu e pregătită să facă față unei crize. Acest lucru ar putea împiedica autoritățile ruse sa ia o astfel de decizie, susține expertul pe probleme energetice, Ion Muntean. El nu exclude că amenințările recente împotriva Naftogaz, ar putea fi doar o acțiune de șantaj cu care Gazprom a obișnuit deja comunitatea internațională.

În ceea ce privește ezitarea din partea Gazprom de a confirma livrările de gaze către Rep. Moldova începând cu 1 octombrie, expertul este de părere că cel mai probabil decizia Kremlinului va fi una de moment. Și în acest caz acțiunile Federației Ruse vor fi determinate de regiunea transnistreană pe care o susține Moscova.

Ei mai mult sunt ghidați de decizii de moment decât de niște decizii planificate din timp și coordonate. Mai degrabă aș crede că nu există încă un scenariu, o viziunea clară cum Gazprom va proceda cu consumatorii din Rep. Moldova. Contează foarte mult aspectul legat de aprovizionare cu gaze a regiunii transnistrene. Cred că acest lucru va condiționa într-o măsură foarte mare deciziile pe care le va lua Gazprom vizavi de livrările de gaze începând cu 1 octombrie”, a spus Ion Muntean.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu anunța zilele trecute că în cazul în care Gazprom va sista livrările de gaze către Rep. Moldova, autoritățile vor activa rezervele de 35 de milioane de cubi de gaze stocate în prezent  în sistemul de transport al României - conducta Iași- Ungheni- Chișinău, și parțial în sistemul de transport național. Ceea ce ar putea să fie suficient pentru luna octombrie. Acest lucru nu înseamnă că Rep. Moldova va rămâne fără gaz în următoarele luni, explică expertul Ion Muntean.

„Aceste rezerve sunt suficiente pentru a oferi timp autorităților și instituțiilor responsabile să procure rezerve de gaze suplimentare. Lucrul acesta s-a demonstrat că este posibil din punct de vedere tehnic și sunt și mijloace financiare. Un al aspect pe care aș vrea să îl menționeze este riscant, ineficient, nefezabil să facem volume mari de rezerve de gaze când prețurile sunt foarte mari și vedem o tendință de scădere a acestor prețuri”, a precizat Ion Muntean.

Autoritățile mizează și pe utilizarea păcurii procurate din România pentru a asigura căldura în Chișinău. Acest lucru va reduce considerabil consumul de gaze, susține expertul.  Astfel, România reprezintă o alternativă și un  sprijin vital pentru Rep. Moldova, susține Ion Muntean.

„Este foarte important acest ajutor din partea României. Ar fi fost mult mai complicat pentru autoritățile de la Chișinău de a identifica alte surse de aprovizionare cu păcură. Sunt foarte vitale relațiile bune între autoritățile de la Chișinău și România. În plus, România reprezintă o poartă de acces către piața de gaze naturale și energie”, a declarat Ion Muntean.

În ceea ce privește aprovizionarea cu energie electrică, în cazul în care Centrala de la Cuciurgan, din stânga Nistrului, de unde în prezent Rep. Moldova importă aproximativ 70 la sută din volumul necesar de energie electrică,  și-ar sista activitatea din lipsă de gaze naturale, analistul Ion Muntean spune că am putea procura necesarul de curent electric din Ucraina.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:2,06 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău