Ion Leahu | Teama de Rusia inhibă Chișinăul să reacționeze la acțiunile trupelor ruse de ocupație din Transnistria (Revista presei)

  • 17 August 2018 09:36
Ion Leahu | Teama de Rusia inhibă Chișinăul să reacționeze la acțiunile trupelor ruse de ocupație din Transnistria (Revista presei)

Revista presei - 17 august 2018.

„În cel de-al 27-lea an de independență, Republica Moldova a cotit din direcția democrației spre un regim autoritar, susține politologul Ion Tăbârță, într-un articol  din seria de materiale IPN dedicate Independenței. Potrivit expertului, în vara lui 2017, odată cu schimbarea contestată în societate a sistemului electoral, relațiile Republicii Moldova cu UE din nou s-au deteriorat. Oficialii europeni au toate motivele să presupună că guvernarea de la Chișinău a schimbat sistemul electoral nu pentru a-l perfecționa, ci pentru a se menține la putere și după alegeri”.

„Diaspora de la Bruxelles și cea de la Berlin se alătură protestului de la Chișinău din 26 august, titrează Ziarul de Gardă. „Din anii ’90 încoace noi am plecat cu toți in diferite colțurile ale lumii. Mulți nu se vor mai întoarce. Mulți dintre noi se vor întoarce. Suntem toți diferiți, avem preferințe politice diferite, dar toți ne dorim să vedem țara noastră într-o zi ca un stat de drept, o țară unde politicienii se ocupă de dezvoltarea țării și nu de dezvoltarea bunăstării lor personale”, se spune în mesajul diasporei de la Bruxelles. Proteste concomitente cu cel de la Chișinău au mai anunțat moldovenii de la Londra și cei de la Milano”, notează Ziarul de Gardă.

Adevărul publică mesajul lui Andrei Năstase pentru polițiștii din Republica Moldova. „Oamenii îmbrăcați în uniforme trăiesc coșmarul lor, suferă în tăcere, scrâșnesc din dinți, își privesc părinții și frații din spatele cagulelor care-i strâng și le sufocă demnitatea… Uniforma poartă cu ea simboluri. Puternice, esențiale, iar omul în uniformă este în slujba poporului său, NU în slujba puterii politice meschine și vremelnice, amintește politicianul.

Adevărul reține și anunțul activistului Oleg Brega. El a declarat că va candida la parlamentare „ca să influențeze agenda publică”.

„Teama de Federația Rusă inhibă Chișinăul să reacționeze la acțiunile trupelor ruse de ocupație din Transnistria. Este opinia fostului șef al delegației Republicii Moldova în cadrul Comisiei Unificate de Control, Ion Leahu, pentru Deschide.md. Sarcina de bază a trupelor ruse de ocupație sunt acțiunile militare pe malul drept al Nistrului, a declarat Ion Leahu comentând tentativele de forțare a râului în cadrul unor exerciții desfășurare de GOTR zilele acestea. Ion Leahu afirmă că un răspuns pe măsură, pe care l-ar putea da Chișinăul, ar fi adoptarea unei Declarații și înștiințarea Moscovei cu privire la examinarea variantei retragerii părții moldovenești din misiunea de pacificare, în baza Acordului din 1992”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău