Ion Leahu: ”Intenția politică e slabă. De mult ar fi trebuit să funcționeze pe deplin efectivul vămilor și al poliției de frontieră la Cuciurgan-Pervomaisc”
-
17 Ianuarie 2020 15:28
Chișinăul încearcă să creeze un spațiu economic comun pe ambele maluri ale Nistrului și le mai dă timp oamenilor de afaceri din regiunea transnistreană să se înregistreze la Agenția Servicii Publice. Experții spun că intenția este una bună, însă tranziția nu poate dura la infinit. Firmele din regiunea transnistreană nu vor plăti taxe vamale pentru importurile înregistrate la hotarul moldo-ucrainean, până în luna august, cu condiția ca mărfurile să rămână în regiune. Amânarea a fost decisă în această săptămână de Guvernul Chicu.
Înlesnirile fiscale sunt aplicate la trei puncte de trecere a frontierei. Este vorba de Pervomaisc-Cuciurgan, Goianul Nou-Platonovo și Novosavițcoe-Cuciurgan. Perioada de tranziție pentru înregistrare la ASP, a fost stabilită inițial până la întâi iulie 2019, după ce în 2017 Republica Moldova și Ucraina au instituit controlul comun al frontierei. Termenul a fost prelungit de mai multe ori, ultima dată de Guvernul Filip, până la întâi februarie 2020.
Prin această decizie, Chișinăul încearcă să-i convingă pe oamenii de afaceri din regiune că este bine intenționat, comentează expertul Ion Leahu, fost membru în Comisia Unificată de Control. Totuși, perioada de tranziție nu poate fi extinsă la nesfârșit, iar autoritățile Republicii Moldova nu le vor permite companiilor neînregistrate să exporte în Uniunea Europeană.
”La Chișinău, totuși s-a decis ca acest proces să nu fie interminabil. Dacă ai înregistrare în dreapta Nistrului, e bine, dacă nu – scuzați-ne, altă dată. Mai există posibilitatea de ocolire prin Ucraina, doar că asta îi va costa foarte scump și nu va face pielea cât dubala”, a spus Ion Leahu.
Controlul comun al frontierei este o victorie a Chișinăului și asta se vede după criticile și pretențiile Tiraspolului la negocieri, spune Ion Leahu.
Pe de altă parte, expertul atrage atenția că nu există o determinare politică în dreapta Nistrului, pentru a scoate la suprafață economia tenebră și de a combate contrabanda care se face prin regiunea transnistreană. Inițial, autoritățile promiseseră că vor institui controlul comun în 12 puncte de traversare a hotarului, însă, acest lucru nu s-a mai produs. Ion Leahu:
„Intenția politică e slabă. De mult ar fi trebuit să funcționeze pe deplin efectivul vămilor și al poliției de frontieră la Cuciurgan-Pervomaisc, mai apoi se trecea și la alte puncte. De fapt, cu o mână se dă, cu alta se ia”, a precizat Ion Leahu.
Controlul comun al frontierei moldo-ucrainene pe segmentul transnistrean funcționează doar în punctul Cuciurgan-Pervomaisc. Potrivit legii, chiar dacă sunt înregistrate la ASP, firmele din Transnistria sunt impozitate de autoritățile separatiste de la Tiraspol.