Ion Leahu/Europa Liberă: ”Maia Sandu, în calitate de președintă legitimă a Republicii Moldova, nu are ce discuta cu liderul rebel al regiunii transnistrene” (Revista presei)
-
26 Ianuarie 2021 09:38
Revista presei din 26 ianuarie 2021
„La Tiraspol sunt structuri puternice ale Federației Ruse, care demonstrează că Moscova nu are intenții să plece”, a declarat fostul reprezentant al Chișinăului în Comisia Unificata de Control, Ion Leahu, într-un interviu pentru Europa Liberă, în ajunul vizitei la Chișinău, a reprezentantului special pentru reglementarea conflictului transnistrean, ambasadorul Thomas Mayr Harting, care începe astăzi o vizită de trei zile la Chișinău. Ion Leahu a opinat că ”Maia Sandu, în calitate de președintă legitimă a Republicii Moldova, nu are ce discuta cu liderul rebel al regiunii transnistrene.” Expertul mai subliniază că ”Moscova a pășit pe așa o cale că de acum încolo nu mai are nevoie de niște elemente care i-ar îmbunătăți cumva imaginea. Moscova într-atât de mult s-a șifonat cu situația asta cu Navalnîi, cu atitudinea față de propriii cetățeni, că pe acest fundal situația cu Republica Moldova nu schimbă absolut nimic. Toată lumea într-o măsură oarecare este obosită de acum și de Rusia, și de atitudinea, și de incapacitatea ei de a asculta și de a auzi alte voci. Așa că noi, din păcate, nu putem să mizăm pe opinia publică din exterior atât de mult, încât să le permitem lor să ne rezolve problemele, noi trebuie singuri să dăm din coate, să fim gata la fiecare situație să prezentăm o poziție bine argumentată și, evident, accesibilă. În situația în care Chișinăul patru ani la rând a fost lipsit de relații normale cu Bruxelles-ul, cu alte state, rezolvând toate problemele la Moscova (nu știm dacă le rezolva), evident că s-a format o opinie oarecare – dacă acolo vi-i bine, duceți-vă acolo și acolo rezolvați-vă problemele”, a punctat Ion Leahu.
Cotidianul relatează că Igor Dodon a criticat noua componență a CSS, despre care a afirmat că ar fi: „Un pericol direct asupra intereselor și securității statului”. Fostul șef de stat susține că în componența CSS au intrat „persoane dubioase din ONG-uri” și s-a arătat îngrijorat de faptul că acestea vor avea acces la secretele de stat.
Pe de altă parte, Ziarul Național scrie că proaspătul membru al Consiliului Suprem de Securitate, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Sergiu Litvinenco, l-a asigurat pe Igor Dodon că nu ar trebui să-și facă griji din cauza faptului că din noua componență a CSS fac parte reprezentanți ai societății civile. Potrivit lui, corupția reprezentă pericolul real al securității R. Moldova și nu faptul că noii membri ai CSS vor avea acces la secretul de stat. „Dodon spune că numirea în CSS a unor persoane din organizațiile societății civile ar fi un pericol pentru securitatea R. Moldova. După mine, însă, corupția este un pericol real pentru securitatea țării. Chiar și legislația noastră spune așa: „corupția subminează securitatea statului. Dar la corupție se includ kulioacele, Bahamas, schemele, contrabanda, cigarillos și încă multe altele de acest fel. Așa că, e cam clar cine a atentat în realitate la securitatea țării noastre…”, a precizat Litvinenco.
Portalul Anticorupție.md o citează pe deputata Platformei DA, Inga Grigoriu, care a afirmat că: „Stoianoglo minte când spune că a aflat din presă despre tranzacțiile financiare din Laundromat”. Președinta Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor din dosarul Laundromat, a făcut public un document din care reiese că procurorul general, Alexandr Stoianoglo ar fi participat la discuții privind tranzacțiile suspecte din anii 2013-2014 în cadrul Comisiei parlamentare pentru securitate și apărare, pe care o conducea, dar și în cadrul Consiliului Suprem de Securitate, al cărui membru era. Procurorul general nu a comentat, deocamdată, aceste afirmații.
Ziarul de Gardă publică o investigație despre ”Cum au „dispărut” 14 milioane de lei alocați din bugetul de stat pentru o casă de cultură”. 14 milioane de lei din bugetul de stat au fost alocate și cheltuite în ultimii doi ani pentru reparația Casei de Cultură din comuna Gotești, raionul Cantemir. Deși banii nu mai sunt, edificiul rămâne într-o stare deplorabilă și lasă în urma sa dosare penale, corupție și interese. Într-o înregistrare audio consultată de ZdG reprezentanții agentului economic recunosc deschis că au oferit mită fostului primar al satului. Acesta însă se apără și crede că totul s-a făcut pentru a-l denigra, scrie ZdG.