Ion Leahu: Chișinăul, Kievul și Tiraspolul trebuie să găsească soluții la problema mașinilor cu numere transnistrene

  • 20 Ianuarie 2020 13:03
Ion Leahu: Chișinăul, Kievul și Tiraspolul trebuie să găsească soluții la problema mașinilor cu numere transnistrene

Regimul de testare la trecerea frontierei de stat moldo-ucrainene pentru automobilele înmatriculate în stânga Nistrului, a fost suspendat astăzi, 20 ianuarie, potrivit unui comunicat de presă al Biroului politici de reintegrare. Anunțul vine la câteva zile după ce Tiraspolul a amenințat că va bloca, din 24 ianuarie, circulația automobilelor înmatriculate în Republica Moldova prin punctele de control de pe segmentul transnistrean al frontierei cu Ucraina.

Experții susțin că negociatorii trebuie să găsească o soluție la problema circulației automobilelor cu numere transnistrene în condițiile în care Kievul a anunțat că restricționează circulația acestor unități din 1 aprilie 2020.      

Timp de zece zile Chișinăul nu a permis autoturismelor cu numere transnistrene să treacă hotarele țării, cu excepția celor cu numere neutre. Potrivit informației Biroului politici de reintegrare, datele colectate de către organele de resort pe parcursul acestei perioade vor fi analizate „sub aspectul cererii pentru călătorii în Ucraina și a celei pentru înmatriculare cu plăcuțe „neutre” din partea locuitorilor regiunii transnistrene”.

În replică, la sfârșitul săptămânii trecute, regimul de la Tiraspol a anunțat că va restricționa accesul automobilelor cu numerele de înmatriculare ale Republicii Moldova prin punctele de trecere controlate de administrația de la Tiraspol. Măsura ar urma să intre în vigoare pe 24 ianuarie.

Liderii de la Tiraspol consideră că actualul guvern de la Chișinău e suficient de maleabil în interesele sale, astfel încât această evaluare îi face siguri că pot obține aproape orice prin șantaj, observă deputatul Igor Munteanu. În acest fel, ”politica concesiilor și pașii mici” se întoarce ca un bumerang contra intereselor RM, creând certe amenințări de securitate națională și pentru cetățenii RM”, atenționează Munteanu.

Premierul Ion Chicu, a declarat că suspendarea regimului de testare la trecerea frontierei de stat moldo-ucrainene pentru automobilele înmatriculate în stânga Nistrului este doar o coincidență și că nu ar fi vorba despre șantaj sau cedare în favoarea regimului de la Tiraspol.  

„Acest termen expiră azi sau mâine și această problemă se rezolvă. Ce va fi după 1 aprilie, atunci când ucrainenii nu vor permite cetățenilor noștri din Transnistria să circule cu numere transnistrene, o să vedem. Dar cedare, șantaj, nu.”

Expertul Ion Leahu, fost membru al Comisiei Unificate de Control, atenționează că această chestiune nu s-a rezolvat, iar părțile trebuie să identifice soluții la problema mașinilor cu numere transnistrene.

Ceea ce promite Kievul, de obicei, Kievul face. Problema aceasta nu este epuizată. Ea numai își amână soluționarea și eu gândesc că în timpul apropiat Chișinăul, Kievul și Tiraspolul vor avea de lucru pentru a ajunge la un numitor comun. Până acum situația era precară din cauză că Kievul se uita printre degete la faptul că mașinile transnistrene liber circulau prin Ucraina. Din moment ce Kievul este dispus să oprească aceste lucruri care nu sunt legale, înseamnă că trebuie să fie găsită soluția.”

Amintim că, începând cu 10 septembrie 2018, autoritățile Republicii Moldova eliberează certificate de înmatriculare permanente și plăcuțe neutre tuturor cetățenilor din stânga Nistrului pentru a le permite călătoria în străinătate.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău