Ion Iovcev | Vina pentru situația și condițiile dificile în care activează cele opt școli românești din stânga Nistrului o poartă nu doar Rusia, ci și autoritățile R.Moldova

  • 23 Noiembrie 2018 14:01
Ion Iovcev | Vina pentru situația și condițiile dificile în care activează cele opt școli românești din stânga Nistrului o poartă nu doar Rusia, ci și autoritățile R.Moldova

Vina pentru situația și condițiile dificile în care activează cele opt școli românești din stânga Nistrului o poartă nu doar Federația Rusă, ci și autoritățile R. Moldova, susține într-un interviu pentru Radio Chișinău, Ion Iovcev, directorul Liceului ”Lucian Blaga” din Tiraspol.

El denunță faptul că, la aproape trei decenii de la declararea Independenței, încă se mai dezbate problema limbii, pentru a ascunde adevăratele probleme cu care se confruntă țara. 

” Nu doar Rusia este de vină ceea ce se întâmplă cu noi (școlile românești din regiunea transnistreană n.r).  Suntem de vină și noi moldovenii. Mulți dintre noi suntem indiferenți, mulți suntem lași, mulți așteptăm ca altcineva să facă o schimbare. Dar să începem cu această schimbare de la noi. Cum ar fi de exemplu să spunem clar cine suntem și ce limbă vorbim. Eu nu vorbesc despre lucruri mari. Acum doi ani am vizitat școala nr  190 din București unde, în fața elevilor de clasa IV-a, am vorbit despre limbă, despre lupta noastră și a copiilor din regiunea transnistreană. I-am întrebat pe elevii în ce limbă le vorbesc. Toți copiii s-au uitat foarte mirați la mine și mi-au răspuns că eu vorbesc românește. Poate să fie alt expert mai puternic? Un copil de clasa a IV-a știe că vorbim românește, iar în Parlamentul din R. Moldova se mai discute încă ce limbă vorbim. Acestea sunt niște abateri de la problemele cele mai importante. Oare cât se ne mai zbatem pe acest drum. Peste 28 de ani de când mergem și nu știm unde mergem.  Am rămas în acea robie sovietică, țaristă, rusească. Să fim serioși, suntem un popor și punctum”, susține directorul Liceului „Lucian Blaga”

Ion Iovcev, care este directorul Liceului Lucian Blaga din Tiraspol de mai bine de 25 de ani, mai spune că este motivat de copiii înșiși, în această luptă pentru limba română și adevărul istoric, ”să salveze suflete românești”, cum adesea i se spune, în stânga Nistrului. ”Motivația mea sunt copiii, elevii. Nu vreau să fiu avocat, să lucrez cu criminali, sau medic - să lucrez cu bolnavi, nici inginer, ca să lucrez cu metalul. Eu lucrez cu cel mai bun material. Lucrez cu viitorul omenirii, cu copiii. Acest lucru mă motivează”, a menționat profesorul.

Despre școlile românești din stânga Nistrului ar trebui să se cunoască mai mult și aici, peste Nistru, subliniază Ion Iovcev:”Aceste opt școli cu predare în grafie latină sunt acele școli care stau  la frontieră, sunt de fapt în cetățile asediate ale limbii române, sunt niște ambasadori ai limbii, ai culturii, ai istoriei.  Și dacă noi am nimerit acolo, în condiții mai grele, nu e vina noastră. Noi azi suntem așa, dar mâine ar putea să fie aceeași situație în Chișinău iar poimâine poate să ajungă și la Iași sau la București”, a mai spus Ion Iovcev. 

Menționăm că CEDO a condamnat recent Rusia la despăgubiri de 64.000 de euro ca urmare a încălcării drepturilor elevilor din școlile cu predare în limba română. 

Autor: Ina Guțu

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău