Ion Hadârcă împlinește astăzi 75 de ani. Sergiu Prodan: „Este o voce fermă pentru libertate și democrație”

  • 17 August 13:30
Ion Hadârcă împlinește astăzi 75 de ani. Sergiu Prodan: „Este o voce fermă pentru libertate și democrație”

„Este unul dintre puținii oameni ai acestei țări care poate spune că a fost nu doar participant, ci și făuritor al principalelor evenimente care ne-au marcat devenirea. Lupta pentru Limba Română. Proclamarea Independenței Republicii Moldova și primii pași în formarea tânărului stat. O voce fermă și consecventă, în toți acești ani, pentru libertate și democrație, pentru unitatea neamului românesc și valorile europene. Omul Literelor și al Cetății, al Istoriei și al Credinței - poetul, eseistul, publicistul și politicianul Ion Hadârcă își celebrează azi cea de-a 75-a aniversare.”, a scris Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, într-o psotare pe Facebook.

 
Cartea și Cuvântul le-a îndrăgit de acasă, din marele neam al Hadârcilor de la Sângerei, care a dat culturii noastre naționale mai multe nume sonore. A făcut Filologie la Universitatea Pedagogică „Ion Creangă” din Chișinău, fiind astăzi Doctor Honoris Cauza al instituției; a lucrat în presa și la editurile vremii, și la Uniunea Scriitorilor. A reprezentat cu brio generația optzeciștilor din literatura basarabeană. Iar la sfârșitul anilor 1980 a devenit unul dintre fruntașii Mișcării de Eliberare Națională, care a condus la ruperea noastră de Imperiul sovietic.
 
De atunci, Cuvântul scris al lui Ion Hadârcă a mers, mereu, în pas cu Cuvântul său cetățenesc. A continuat să scrie versuri, rămânând fidel genului cu care a debutat în literatură, în 1977. Dar a publicat și volume de editoriale, eseuri sau discursuri pe teme de actualitate - fie ca parlamentar la Chișinău, fie ca senator la București, ambele maluri de Prut fiind, pentru el, aceeași ființă. Și a mai continuat să scrie pentru copii. aducându-le în dar „grăuncioare de lumină” - lumina cunoașterii. Un har care a trecut, în mod firesc, la fiica sa, Ionela, care scrie pentru noile generații de mici cititori. Întru dăinuirea Limbii Române, căreia i-a slujit și îi slujește Tata.
 
Dragă Ion Hadârcă, să ne trăiți! Vă mulțumim pentru devotament față de cultura și cauza națională, vă mulțumim pentru Moldova independentă pe care azi o ducem în Uniunea Europeană împreună. Mulți ani înainte și multă energie creatoare!
Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Mon
17
Tue
20
Wed
21
Thu
18
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău