Ion Guzun, despre suspendarea lui Oleg Sternioală | Acesta va fi un semnal că lupta împotriva corupției nu este doar împotriva medicilor, profesorilor, primarilor, ci și împotriva judecătorilor”

  • 10 Decembrie 2019 13:32
Ion Guzun, despre suspendarea lui Oleg Sternioală | Acesta va fi un semnal că lupta împotriva corupției nu este doar împotriva medicilor, profesorilor, primarilor, ci și împotriva judecătorilor”

Consiliul Superior al Magistraturii l-a suspendat astăzi pe Oleg Sternioală din funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție. În același timp, CSM a aprobat parțial cererea fostului procuror general, Dumitru Robu, privind reținerea, aducerea silită, percheziționarea și arestarea acestuia. La ședință a participat procurorul general Alexandr Stoianoglo și, în premieră – și ministrul justiției Fadei Nagacevschi.

Judecătorul CSJ, Oleg Sternioală, a rămas fără imunitate pe 4 noiembrie și exact în aceeași zi a fost plasat în izolatorul CNA, fiind suspectat de spălare de bani. Ulterior, el a fost eliberat, iar Curtea de Apel Chișinău a suspendat decizia Consiliului Superior al Magistraturii care permitea reținerea lui Sternioală. Săptămâna trecută, președintele CSM, Dorel Musteață, a declarat într-un breafing de presă că judecătorul a ignorat consiliul și și-a depus cererea de demisie direct la parlament. Expertul Ion Guzun, de la Centrul de Resurse Juridice, consideră că decizia de astăzi a CSM-ului se datorează unor noi probe în dosarul lui Oleg Sternioală, care au fost scoase la iveală în urma perchezițiilor anterioare. Justiția ar trebui să se pronunțe și în cazul ex-președintelui CSJ, Ion Druță, suspectat de îmbogățire ilicită, spune Ion Guzun.

„Dacă dosarele sunt bine documentate, dacă există destule probe, atunci să fie pedepsiți conform legii și proporțional. Acesta va fi un semnal pentru toți că lupta împotriva corupției nu este doar împotriva medicilor, profesorilor, primarilor sau alte categorii mediatizate, ci și împotriva judecătorilor de la CSJ”, a spus Ion Guzun. 

Chiar dacă ședința a fost una deliberativă și se pare că blocajul care durează mai bine de trei luni a fost eliminat, este foarte probabil ca hotărârile CSM-ului să fie contestate la Curtea de Apel și ulterior anulate, așa cum s-a întâmplat până acum, este de părere Ion Guzun.

Pe 27 septembrie, Adunarea Generală Extraordinară a Judecătorilor a revocat 6 membri ai CSM. În acest caz, totuși există câteva decizii care se bat cap în cap. Pe de o parte, Curtea de Apel și CSJ au stabilit că judecătorii s-au întrunit legal, iar pe de altă parte, există o încheiere a Judecătoriei Chișinău cu sediul Râșcani, care a calificat drept inadmisibilă solicitarea CSM-ului de a declara nule rezultatele adunării, însă în motivare se menționează că hotărârile adunării generale nu sunt emise de o autoritate publică și nu au efect juridic extern. Consiliul a respins medierea conflictului de către ministrul justiției, Fadei Nagacevschi. Anterior, experta Nadejda Hriptievschi a declarat pentru Radio Chișinău că soluția optimă ar fi convocarea unei alte adunări generale de către CSM.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău