Ion Druță: Maria Bieșu a fost unul dintre pilonii fundamentali ai culturii din Republica Moldova
-
05 Iulie 2013 10:43
Primadona Operei Naționale din Republica Moldova, Maria Bieșu, s-a stins din viață în această dimineață, la vârsta de 76 de ani, după o lunga suferință.
Maria Bieșu s-a născut la 3 august 1935. Din 1962 a cântat pe scena Teatrului Național de Operă din Chișinău. Iar peste 2 ani, în1964 i se conferă titlul de artistă emerită a Republicii Sovietice Socialite Moldovenești. În 1965 Ministerul Culturii al URSS o trimite la stagiu la cunoscutul teatru „La Scala” din Milano.Iar încă este 2 ani, în 1967 a obținut titlul de „Cea mai bună Cio-Cio-san” la Concursul Internațional ”Miura Tomaki” din Tokio, Japonia. Cucerind acest premiu devine cîntăreața Lumii, iar astăzi rămîne a fi un simbol, spune compozitorul Eugen Doga.
A cântat pe scenele teatrelor lirice din Berlin, Paris, Viena, București, Varșovia, Budapesta, Moscova. A evoluat pe scena Metropolitan Opera din New York. Maria Bieșu a fost distinsă cu titlurile Cavaler al Ordinului Republicii Moldova, (1992), Artistă a Poporului din URSS (1970); Doctor Honoris Causa al Academiei de Științe a Republicii Moldova (din 1999), Ordinul național Steaua Românieiîn Grad de Comandor(2000), și Medalia Mihai Eminescu (București, 2001). În septembrie 1990, la Chișinău a fost inaugurat Festivalul Internațional de operă ”Invită Maria Bieșu”, unul din principalele evenimente culturale care se desfășăară anual în Republica Moldova.
Unul dintre cei mai buni prieteni ai Mariei Bieșu – scriitorul Ion Druță o consideră unul dintre piloni fundamentali ai culturii din Republica Moldova - o cântăreață extraordinară și un om de o mare sensibilitate sufletească.
Teatrul de Operă și Balet din Chișinău îi va purta numele primadonei Maria Bieșu, p propunere în acest sens fiind lansată de președintele Parlamentului, Marian Lupu.
Totodată, potrivit Comisiei parlamentare pentru cultură, o stradă din Chișinău ar putea purta numele artistei.