Ion Druță: Maria Bieșu a fost unul dintre pilonii fundamentali ai culturii din Republica Moldova

  • 05 Iulie 2013 10:43
Ion Druță: Maria Bieșu a fost unul dintre pilonii fundamentali ai culturii din Republica Moldova

Primadona Operei Naționale din Republica Moldova, Maria Bieșu, s-a stins din viață în această dimineață, la vârsta de 76 de ani, după o lunga suferință.

Maria Bieșu s-a născut la 3 august 1935. Din 1962 a cântat pe scena Teatrului Național de Operă din Chișinău. Iar peste 2 ani, în1964 i se conferă titlul de artistă emerită a Republicii Sovietice Socialite Moldovenești. În 1965 Ministerul Culturii al URSS o trimite la stagiu la cunoscutul teatru „La Scala” din Milano.Iar încă este 2 ani, în 1967 a obținut titlul de „Cea mai bună Cio-Cio-san” la Concursul Internațional ”Miura Tomaki”  din Tokio, Japonia. Cucerind acest premiu devine cîntăreața Lumii, iar astăzi rămîne a fi un simbol, spune compozitorul Eugen Doga.

A cântat pe scenele teatrelor lirice din Berlin, Paris, Viena, București, Varșovia, Budapesta, Moscova. A evoluat pe scena Metropolitan Opera din New York. Maria Bieșu a fost distinsă cu titlurile Cavaler al Ordinului Republicii Moldova, (1992), Artistă a Poporului din URSS (1970);  Doctor Honoris Causa al Academiei de Științe a Republicii Moldova (din 1999), Ordinul național Steaua Românieiîn Grad de Comandor(2000), și Medalia Mihai Eminescu (București, 2001). În septembrie 1990, la Chișinău a fost inaugurat Festivalul Internațional de operă ”Invită Maria Bieșu”, unul din principalele evenimente culturale care se desfășăară anual în Republica Moldova. 

Unul dintre cei mai buni prieteni ai Mariei Bieșu – scriitorul Ion Druță o consideră unul dintre piloni fundamentali ai culturii din Republica Moldova - o cântăreață extraordinară și un om de o mare sensibilitate sufletească.

Teatrul de Operă și Balet din Chișinău îi va  purta  numele primadonei Maria Bieșu, p propunere în acest sens fiind lansată de președintele Parlamentului, Marian Lupu.

Totodată, potrivit Comisiei parlamentare pentru cultură, o stradă din Chișinău ar putea purta numele artistei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău