Ion Diacov: USM a demolat ilegal mai multe cămine. Răspunsul USM

  • 21 Decembrie 2021 16:31
Ion Diacov: USM a demolat ilegal mai multe cămine. Răspunsul USM

Fostul procuror-șef al municipiului Chișinău, Ion Diacov, sesizează mass-media, Curtea de Conturi și Procuratura Generală să investigheze demolarea căminelor studențești ale Universității de Stat din Moldova, de pe strada Pan Halippa, pe locul cărăra au fost construite case de locuit, spații comerciale și oficii. Fostul procuror se arată convins că „toate acestea au fost comise abuziv, prin cârdășie criminală, a factorilor de decizie a USM, a guvernului de atunci, a primăriei și a oamenilor de afaceri cointeresați”.

„Rog să primiți această adresare ca denunț oficial și să declanșați controalele care se impun”, a precizat Ion Diacov într-o postare pe pagina sa de Facebook. El a invocat și reprofilarea căminelor la Mălina Mică, demolarea cafenelei studențești „Drujba”.

Pe rețelele de socializare apar tot mai multe anunțuri cu conținutul: „Caut gazdă”, menționează fostul procuror-șef al municipiului Chișinău. Moldovenii muncesc peste hotare așa încât copii să poată învăța în țară, iar statul îi impune să dea 100-150 euro pe lună pentru gazdă, suplimentar la costurile pentru studii, întreținere. „Tragic este faptul că din aceste motive, pentru a supraviețui, unii studenți sunt nevoiți să se ocupe cu narcotraficul, prostituția”, mai spune Ion Diacov.

Solicitată de IPN, Otilia Dandara, prorector pentru activitate didactică al USM, care a activat în cadrul administrației universitare și în perioada în care a fost implementat proiectul prin care au fost demolate câteva cămine ale USM, a declarat că „la USM a fost control și de la Curtea de Conturi, sunt toate documentele, am expediat și scrisori (instituțiilor care au solicitat informația, n.r.). Puteți să veniți în Universitate să vedeți care sunt răspunsurile noastre”.

Otilia Dandara a dezmințit alegația lui Ion Diacov cum că în urma demolării câtorva clădiri care au găzduit cămine ale USM, mulți studenți au rămas fără locuri în cămine. „Noi avem locuri (libere, n.r.) care nu sunt solicitate de către studenți”. Există studenți ai USM care nu doresc să locuiască în cămine. „La moment nu ducem lipsă de locuri în cămin”, a subliniat Otilia Dandara.

Prorectorul USM a accentuat că toți cei interesați și autorizați pot veni la USM, unde pot consulta proiectul privind reconstrucțiile în cele două campusuri universitare – cel de pe strada Pan Halippa și cel de pe strada Gheorghe Cașu. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău