Ion Chicu spune că R.Moldova va fi grav afectată de criză. Guvernul a aprobat mai multe rectificări la bugetul de stat

  • 17 Aprilie 2020 13:42
Ion Chicu spune că R.Moldova va fi grav afectată de criză. Guvernul a aprobat mai multe rectificări la bugetul de stat

Guvernul prognozează o reducere a Produsului Intern Brut în acest an cu 3 la sută, deși anterior prognoza o creștere de aproape 4%.

Criza provocată de pandemia de COVID-19 va duce la scăderea veniturilor și majorarea cheltuielilor bugetare, Republica Moldova fiind obligată să contracteze mai multe împrumuturi externe. Întrunit astăzi în ședință, Cabinetul de Miniștri a aprobat o serie de rectificări la bugetul de stat, aprobând și legea votată anterior, care prevedea măsuri pentru atenuarea impactului crizei asupra populației și economiei.

Deficitul bugetar va crește în acest an de la 7,4 miliarde de lei la aproximativ 16 miliarde, potrivit rectificărilor la buget, aprobate de Guvern. Astfel, deficitul bugetar raportat la PIB va crește de la 3,25 la 7,4 la sută. În cea mai mare parte, majorarea deficitului bugetar va fi acoperită din creditele pe care Guvernul speră să le obțină de la FMI și Rusia, de peste 4 miliarde de lei fiecare.

Veniturile la Bugetul de stat vor scădea cu 8,8 miliarde de lei, în special din cauza scăderii acumulărilor din impozite și taxe, în timp ce cheltuielile vor crește cu peste un miliard de lei. Criza va afecta grav Republica Moldova, potrivit premierului Ion Chicu.

Documentul prevede realocarea mai multor cheltuieli pentru domeniul sănătății și protecției sociale. De asemenea au fost alocați mai mulți bani și pentru reparația drumurilor.

Tot astăzi, Guvernul a aprobat, cu unele ajustări, proiectul votat prin asumare de răspundere, dar anulat ulterior de Curtea Constituțională, pe motiv că ar fi fost adoptat cu încălcări de procedură. Acesta prevede, printre altele, subvenționarea dobânzii unor credite contractate de companii, întoarcerea banilor din impozite la achitarea salariilor angajaților, dar și o serie de măsuri fiscale.

Amintim că anterior opoziția și unii experți au criticat mai multe prevederi din acest proiect, care nu ar avea nimic în comun cu starea de urgență, ci ar promova interese economice ale unor cercuri afiliate guvernării.

Proiectele examinate astăzi de Guvern urmează să fie dezbătute în Parlament, cel mai probabil săptămâna viitoare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău